algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

Les empreses del Govern deuen el doble que fa quatre anys

Els préstecs han servit per finançar grans inversions que no disposaven d'ajudes estatals

76150
Serveis Ferroviaris de Mallorca s'ha endeutat per valor de 90 milions per pagar la construcció de la línia nova fins a Manacor.

TOMEU GARCIES. Palma.
Les empreses públiques del Govern balear tancaran la present legislatura amb un deute acumulat de 290 milions d'euros. Això representa el doble dels 145 milions de deute que l'Executiu va heretar ara fa quatre anys. Segons les dades facilitades per la Direcció General del Tresor de la Conselleria d'Hisenda, el deute de la Comunitat pujaria a devers 440 milions d'euros, dels quals només 20 milions corresponen formalment a empreses públiques.

I és que dins el pressupost de la Comunitat només s'hi compta com a tal el deute de les empreses no considerades com a consolidables. Aquestes són les que quasi no generen ingressos i cobreixen les despeses amb doblers transferits del Govern com ara l'IDI, Gesma o l'Ibanat. Les empreses més endeutades són les que generen ingressos importants per la seva activitat.

L'entitat més endeutada seria l'Ibasan -Institut Balear de Sanejament- amb 108 milions de préstec contret per finançar les inversions de millora de depuradores. Bona part d'aquest deute és irreal, ja que es formalitza per pagar obres subvencionades per la Unió Europea, però sempre amb retard.

Serveis Ferroviaris de Mallorca arrossega uns 90 milions d'euros, que en bona part han servit per afrontar les importants inversions de millora de la xarxa ferroviària, incloent-hi la prolongació de la línia fins a Manacor. L'Ibaen (Institut Balear de l'Aigua i Energia) arrossega 36 milions més derivats sobretot de la instal·lació de dessaladores mòbils. En aquest cas, es recuperarà la inversió amb el cobrament de les tarifes d'aigua.

Des del Govern assenyalen que bona part del deute ve motivat per la necessitat d'afrontar inversions importants sense tenir ajudes estatals. El conseller Joan Mesquida va defensar la gestió econòmica feta pel Pacte de Progrés i garantí la total solvència de la Comunitat Autònoma.

Mesquida va assegurar que les arques del Govern presenten la solvència millor de la seva història segons un informe de l'empresa Standard and Poor's, només igualat a l'Estat pel Regne d'Espanya i per Navarra. El director general del Tresor, Jose Luis Gil, va garantir que la situació de tresoreria de la Comunitat «és similar a la que va trobar el 99 amb doblers en caixa, sense disposar de pòlisses de crèdit i amb una situació ordinària».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.