algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

PP i UM acorden no tocar el Decret de mínims del català als centres

Els pares podran triar la llengua d'ensenyament a la meitat de matèries

T. GARCIES. Palma.
El Partit Popular no tocarà el Decret de mínims a l'ensenyament que garanteix que, almanco, la meitat de les assignatures s'han d'impartir en llengua catalana. Aquest és el compromís que ha assumit el futur president del Govern, Jaume Matas, amb Unió Mallorquina i que s'inclourà a l'acord programàtic de pacte entre les dues forces.

El plantejament del PP en matèria lingüística sobretot pel que fa a la propugnació del bilingüisme a les escoles, preocupava molt els responsables d'UM en vistes a signar el pacte. Des d'UM no es podia acceptar que es fes marxa enrere en la defensa de la llengua i en la normalització lingüística.

Per aquest motiu reclamaren als conservadors una posició més moderada en aquest assumpte i la garantia que el català no patiria un retrocés a les escoles. Malgrat aquest acord, els populars mantindran la seva proposta d'implantar la lliure elecció de llengua vehicular, català o castellà, per part dels pares a l'escola.

Des del PP s'entén que s'ha de garantir un correcte coneixement de les dues llengües oficials a les Balears i que no es pot produir una imposició del català. En aquesta línia, consideren que s'ha anat massa lluny en alguns centres que imparteixen pràcticament totes les matèries en català i que aquest fet va contra la llibertat d'ensenyament i resulta del tot empobridor. En uns termes molt similars s'expressava almanco el programa electoral dels populars en educació.

Per aquest motiu, des del nou Govern s'oferirà als pares la possibilitat de triar si volen el castellà com a llengua d'ensenyament sempre limitant-lo a la meitat de les hores lectives, com així diu l'actual normativa legal encara vigent. Per fer-ho possible, el PP aposta per flexibilitzar i variar l'oferta educativa de molts centres de forma que, per exemple, en els casos que hi hagi dues o tres línies per curs, una d'elles es pugui adaptar al castellà si es constata que existeix la demanda.

En tot cas, si fins ara els consells escolars i la direcció dels centres definien el programa i les llengües d'ús, a partir de la propera legislatura es pretén que aquesta programació s'adapti a les peticions dels pares, sempre que hi hagi possibilitats tècniques i de personal per fer-ho.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.