algo de nubes
  • Màx: 19.64°
  • Mín: 12.82°
20°

El jutge nega que la minva de beneficis avali acomiadaments

Obliga una empresa hotelera a readmetre cinc treballadors


El Jutjat Social número 4 de Palma ha considerat que la minva de beneficis no és una raó de pes que justifiqui l'acomiadament de cinc treballadors, com havia decidit l'empresa Olivia Hotels S.A., que explota el Bonanza Playa i Bonanza Park, a Illetes. La resolució declara nuls els acomiadaments i obliga a readmetre els cinc empleats.

L'empresa lliurà cartes d'acomiadament el 10 de desembre passat a cinc treballadors de diferents categories i antiguitat, en les quals els informava de l'amortització dels llocs de feina per «la contínua i progressiva pèrdua de clients i ingressos» els anys 2000, 2001 i 2002.

En concret, l'empresa xifrava la caiguda del turisme en el -13% durant la temporada 1999/2000; en el -7% entre el 2000 i el 2001 i en el -15% entre el 2001 i el 2002. Només l'hivern del 2001, la disminució va ser del -29% i durant el 2002, arribà al -32%. «En resum -assenyalà l'empresa-, la baixada entre el 2000 i el 2002 ha estat del 47% i les perspectives per a l'any que ve són pitjors perquè, a més, haurem de reduir preus».

El magistrat, Ricardo Martín, estableix en la resolució que les cartes d'acomiadament no concreten amb precisió, concreció ni claredat les raons de la mesura, ja que els cinc afectats reberen una missiva idèntica en la qual «la causa de l'extinció contractual argüida per l'empresa apareix buida de contingut».

El jutge insisteix que no consta a les cartes si es produí una situació de pèrdues, ni la seva quantitat ni tampoc si la disminució del turisme incidí en els departaments on els acomiadats feien feina. «L'empresa no ha acreditat que es produís una situació econòmica tan negativa que justificàs l'extinció de les relacions laborals», diu la resolució. Si bé els darrers anys «s'ha produït una disminució del nombre de clients, aquest fet no justifica que l'entitat hagi entrat en una situació de pèrdues».

La sentència fixa que la documentació aportada per l'empresa «acredita que s'ha mantingut una situació continuada de beneficis, en disminució, sí, però beneficis», ja que els comptes anuals dels anys 1999 i 2000 tingueren «resultats positius». Es pot recórrer contra la resolució davant el TSJB.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.