muy nuboso
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.93°

Les gambes han pujat fins un 66'39% i arriben als 80 euros per quilo en acostar-se el Nadal

Altres productes com les hortalisses també s'han encarit fins arribar a un 81'81% d'augment

El preu de les gambes han pujat fins un 66'39 per cent en les darreres setmanes, segons ha pogut constatar la Inspecció de Consum de l'Ajuntament de Palma. La pujada dels preus d'aquest fruit de la mar tan reclamat ha coincidit amb l'arribada del Nadal. L'alça dels preus s'ha notat especialment en les gambes de primera qualitat. Aquesta setmana a quatre dels cinc mercats municipals de Palma els preus màxims de les gambes superaven els 40 euros per quilo, mentre que les més barates no davallaven dels 16 euros per quilo. Ara, la dada que ha romput les estadístiques ha estat la del mercat de Llevant, on Inspecció de Consum ha trobat gambes a 80 euros el quilo, mentre que cinc dies abans el preu màxim en aquest mateix indret del mateix producte era de 38'5 euros el quilo. És a dir, s'ha més que duplicat el preu.

A part de les gambes, que és l'exemple més clar d'encariment del peix aquestes setmanes, altres productes, sobretot hortalisses, s'han encarit fins a arribar a enregistrar alces en un mes del 81'81 per cent. En els casos dels productes de l'horta, a part de l'arribada del Nadal, també ha pogut influir el final de temporada d'algunes hortalises. Així tenim, que les que més s'han encarit han estat les mongetes, l'endívia riçada i els esclata"sangs. Les mongetes ho han fet en un 33 per cent, i ha arribat a valer dotze euros el quilo; el preu de l'endívia ha pujat en un 12'5 per cent i un quilo d'aquesta hortalissa ja no val menys de 90 cèntims i els esclata"sangs s'han encarit entre un 28'2 per cent i un 81'81 per cent, i ja no es poden trobar per menys de 5 euros el quilo i, per contra, sí que n'hi ha a 40 euros el quilo.

D'altra banda, les fruites com les clementines, les pomes i els plàtans han moderat els preus i la carn de porc i el pollastre, que per Nadal tenen més competència que durant la resta de l'any, han enregistrat importants descensos en els seus preus. Per últim, el preu de les tomàtigues també s'ha moderat.Davant l'increment dels preus d'alguns productes quan ja tenim damunt el Nadal, la regidora de Consum de l'Ajuntament de Palma va afirmar que «als comerciants els recomanam que no augmentin el seu marge de beneficis amb ocasió del Nadal». Igualment, de cara al consumidor va aconsellar que aquest «abans de comprar exigeixi que el preu estigui clar, que el pes del producte sigui l'exposat, que es fixin bé en la qualitat i en l'origen, i, fins i tot, en el nom de la barca i el dia que va ser capturat o recollit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.