cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

El TSJB sentencia que el Govern no té facultat per regular el protocol

Els magistrats neguen la competència per establir l'ordre de les autoritats estatals

P.C.Palma.
El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) ha negat la competència del Govern per regular l'ordre d'autoritats estatals a l'escalafó protocol·lari. Dues sentències dictades pels magistrats Pablo Delfont Maza i Fernando Socias, amb la presidència de Jesús I. Algora, estimen sengles recursos presentats per l'Administració general de l'Estat en contra de l'Ordre del conseller de Presidència sobre el règim de precedències dels càrrecs i institucions públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El TSJB va anul·lar el desenvolupament dels articles 1 i 11 del Decret del Govern i també el paràgraf segon de l'article 11 de l'esmentat decret.

L'Ordre anul·lada pel TSJB permetia, per exemple, que la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, ocupàs el segon lloc en els actes protocol·laris. L'article 4 del decret de protocol preveia que el president del Govern balear presidís els actes, mentre que el segon en l'ordre protocol·lari havia de ser la presidenta del Consell Insular de l'illa on es celebrassin els esdeveniments. Fins ara, les presidentes dels consells tenien el lloc número deu en l'ordre de protocol, independentment de qui organitzàs els actes. La més perjudicada per aquest canvi protocol·lari era la delegada del Govern, que passava del tercer lloc al quart, igual que el president del Parlament, qui amb l'anterior decret era la segona autoritat de l'illa i, a partir d'aquesta ordre, baixava al tercer lloc.

El Govern al·legava que la majoria de comunitats autònomes han regulat el seu protocol, i recordava que l'Estatut, després de la seva reforma de març de 1999, estableix que la Comunitat té competència exclusiva en matèria d'organització, règim i funcionament de les seves institucions d'autogovern. Els magistrats, tanmateix, van atendre els arguments exposats per l'advocat de l'Estat, qui va impugnar l'Ordre en entendre que «afecta al règim de competències estatals en la matèria, i en particular, col·lisiona amb el Reial Decret 2099/1983, de 4 d'agost, pel qual s'aprova l'Ordenació general de Precedències de l'Estat, i amb el declarat per dues sentències del Tribunal Constitucional.

El TC, efectivament, havia resolt la discussió sobre si les comunitats autònomes gaudeixen de competència per establir l'ordre de precedències relatives entre càrrecs i institucions autonòmiques i estatals, amb la següent resolució relativa a un Decret de la Generalitat de Catalunya: «Declarar que correspon a l'Estat la competència per fixar la precedència relativa entre òrgans i autoritats de l'Estat i de la Generalitat en els actes oficials de caràcter general».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.