algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

L'Obra Cultural convida a celebrar a Miramar els seus quaranta anys

Tres generacions de membres de l'OCB se citen a la Costa Nord

L'Obra Cultural Balear (OCB) celebra avui els seus primers 40 anys d'història i es prepara «per quaranta anys més», en paraules del seu actual dirigent, Antoni Mir. L'entitat que el 1962 es definí com a «societat civil, de caràcter cultural» convida avui els ciutadans a recordar el passat recent, però també «a fer país i a defensar el futur de l'idioma propi», amb una jornada festiva a Miramar.

Aquest acte inclourà un homenatge als membres fundadors supervivents i els membres amb més de trenta anys a l'entitat cívica. La filòloga Aina Moll, una de les fundadores, ha destacat que aquest encontre permetrà la trobada de tres generacions: la seva pròpia, en què s'hagué de donar prioritat a aspectes pedagògics; la dels que treballaren durant el temps de la transició democràtica i les dècades següents "cas d'Antoni Mir, amb una visió molt més reivindicativa de les seves funcions des del 1995"; i una nova generació, que haurà de continuar aplicant ambdues funcions mentre el català i la seva cultura siguin minoritzats.

L'OCB presumeix de ser «la institució cívica i cultural de referència i de major influència a les Illes Balears dins la promoció de la llengua catalana, la cultura i la identitat pròpies del poble balear»; Antoni Mir recorda que cap altra entitat cultural per a la promoció de la cultura illenca ha gaudit d'una vida tan llarga: L'Associació de la cultura per Mallorca "precedent històric de l'OCB" «just» va viure 13 anys, entre 1923 i 1936.

Fou el desembre de l'any 1962 quan Francesc de Borja Moll convocà «un conjunt de mallorquins il·lustrats» a Palma amb l'objectiu de promoure la llengua i la cultura autòctones. Entre els impulsors es trobaren poetes, escriptors, professionals liberals, historiadors, lingüistes... El dibuixant tècnic Miquel Fullana "se'l veu al reportatge gràfic que acompanya les fotografies, durant la seva lliçó d'El pi de Formentor en homenatge a Costa i Llobera", l'empresari Miquel Arbona, el misser Josep Casasayas foren alguns dels presents a la notaria de Josep Masot: la llista seguí amb Miquel Marquès, Miquel Forteza, Pau Alcover, Josep Verd, Carles Forteza, Antoni Fernández, Josep Coll Bardolet, Climent Llull, Josep Mascaró, Joan Pons, Antoni Fernández, Gabriel Forteza, Pere Antoni Arbona, Andreu Crespí i, per descomptat, Francesc de Borja Moll i la seva filla, Aina.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.