nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

La sang de Menorca i les Pitiüses fa créixer el Banc de Sang un 10%

Dos convenis amb la Creu Roja optimitzen l'ús de les extraccions

Un conveni amb la Creu Roja a Menorca i a les Pitiüses per incrementar la freqüència de transport per a la sang d'aquelles illes per via aèria a Mallorca ha permès incrementar les extraccions fins a un 10 per cent, segons explicà ahir el director gerent de la Fundació Banc de Sang de les Illes Balears, el doctor Josep Muncunill. Tot i que el major increment percentual d'extraccions correspon a les anomenades «illes menors» "Eivissa ha aportat enguany un 21'2 per cent més que en el mateix tram de l'any passat", Muncunill negà que sigui Mallorca la principal beneficiada per aquestes extraccions, a més de reiterar que aquests augments no basten per satisfer tota la demanda de les Balears.

El gerent del Banc de Sang recordà que les principals operacions que exigeixen aportacions continuades de sang i dels seus derivats corresponen a les àrees d'oncologia (plaquetes), trasplantaments (albúmina, sang total) o accidents de trànsit greus (albúmina, sang total i altres derivats) es tracten majoritàriament a l'hospital de Son Dureta de Mallorca, on es desplacen els pacients de Menorca i de les Pitiüses. A més, d'aquesta manera s'aconsegueix "sempre segons el doctor Muncunill" que els derivats sanguinis de vida més curta no es facin malbé a les geleres de la Creu Roja de Menorca i d'Eivissa.

S'ha de recordar aquí que, mentre que la sang i els seus derivats principals tenen una vida de 35 dies després de la seva refrigeració, altres components, com ara les plaquetes, just són útils fins a cinc dies després de l'extracció. El viatge setmanal de la sang entre les «illes menors» impedia aprofitar aquest producte de manera adequada.

Però, a més, els convenis signats ahir entre la Fundació i la Creu Roja "representada pel seu president a les Illes Balears, Gerard Bonet i pel gerent Uguet" facilitaran el «despistatge» (discriminació) de donants que són portadors del virus de la sida o del de l'hepatitis C, aprofitant els sistemes de biologia molecular de què disposa Mallorca i no els hospitals de Menorca ni de les Pitiüses. El Banc de Sang finançarà amb 3.000 euros anuals el trasllat des de les Pitiüses i amb 7.512 des de Menorca per complir aquesta intenció d'optimitzar l'obtenció d'hemoderivats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.