Rafel Borràs, responsable de la Federació de Comerç i Hoteleria de Comissions Obreres, denuncià ahir que els empresaris volen fer una «apagada» d'hotels durant l'hivern, «per escenificar que les zones turístiques estan a les fosques». Borràs quantificà en 30 els establiments que altres anys obrien les portes entre Platja de Palma i Andratx i que enguany romandran tancats. El sindicalista va afirmar que des de fa quinze dies els hotelers, especialment els de les grans cadenes, estan anunciant el tancament, que va explicar per dues raons: «s'està accentuant el criteri antisocial i de nul compromís amb els ciutadans de les Balears» i «l'interès polític i partidista de fer-se la foto a Palma i a Santa Ponça amb els hotels sense obrir».
Davant d'aquest avís, el sindicat, que va qualificar l'actitud dels hotelers com a Veneçuela «de vaga indefinida institucional», avançà que demanarà a la Conselleria de Treball que no accepti cap expedient de regulació d'ocupació per tancar hotels sense pactes amb els sindicats, i que també avisarà la Inspecció de Treball perquè faci complir la llei quan els empresaris vulguin traslladar el personal sense justificacions. Ginés Díez, responsable d'Acció Sindical de la Federació, digué que la salut econòmica de les empreses hoteleres és bona i no hi ha cap motiu per a un tancament per la via de regulació d'ocupació.
Rafel Borràs va fer ahir un balanç de la temporada turística, de la qual destacà la firma del conveni col·lectiu, la vaga del 20-J, l'ecotaxa, els alts nivells de generació d'ocupació i la paràlisi en matèria de qualitat de la contractació, ja que els índexs de precarietat i de temporalitat, lluny de minvar, es mantenen o creixen. Segons Borràs, l'ecotaxa, una preocupació del sindicat, ha duit més feina als treballadors de les recepcions dels hotels, però no ha causat cap problema. Quant al nombre d'ocupats, ha estat similar al de l'any passat, tant en la restauració com en l'allotjament.
Segons CCOO, enguany, amb la minva del turisme, els treballadors han tingut majors nivells de qualitat a la feina, ja que els ritmes «han estat més humanitzats». Com a example, digué que s'ha pogut lliurar dos dies per setmana i alguns han agafat les seves vacacions en plena temporada, «cosa que significa un augment de la salut democràtica de les relacions laborals», digué.