La Policia Local de Palma ha constatat la manca d'«esperit col·laborador» dels ciutadans. Des del passat mes de gener i fins dijous, dia 16 d'octubre, només han retornat 142 telèfons mòbils a la comisaria de policia quan, en tot l'Estat, en roben un cada tres minuts. La xifra de mòbils portats a les dependències del cos policial de Palma és relativament minsa si es compara amb els 200.000 robats durant tot l'any a l'Estat espanyol. El motiu d'aquesta manca de resposta per part del ciutadà es deu a la possibilitat de reutilitzar l'aparell un cop extret al seu propietari.
Avui en dia, quan a un ciutadà li roben el seu mòbil el primer que fa és telefonar a un operador, que té assignat cada companyia de telefonia, perquè li bloquegin la targeta SIM de l'abonat. Però, què passa? Que el lladre o qualsevol persona que es troba l'aparell pel carrer basta que canviï la targeta SIM per tornar-lo a utilitzar. Per això mateix, des de la Policia Local asseguren que hi ha tan pocs mòbils retornats. «La gent se'ls queda en lloc de dur-los a les dependencies policials», apunten.
Davant aquesta indefensió, les companyies de telefonia mòbil ara han decidit actuar. Era el passat dimarts quan diferents empreses que operen a l'Estat espanyol, concretament foren Amena, Telefónica Móviles España, Vodafone i Xfera, anunciaren que invertiran uns 20 milions d'euros en un projecte que ajudarà a eradicar el robatori d'aquests aparells. El que pretenen fer és que, quan l'usuari denunciï el robatori del seu mòbil, l'operador pugui actuar inutilitzant la terminal.
Llavors bastarà que l'usuari doni el codi IMEI, que ve a ser el carnet d'identitat de l'aparell, que es troba sota la bateria del mòvil i a la caixa de la terminal. Aquest nombre també es pot esbrinar marcant en el mòbil el còdi *#06#. D'aquesta manera, quan el lladre vulgui fer servir el mòbil, rebrà un missatge on se l'informarà que en 24 o 48 hores la targeta SIM deixarà de funcionar. Per això, encara que canviïn la targeta només podran fer servir l'aparell els dies o les hores posteriors al robatori.
Després, l'usuari ho haurà de denunciar a les dependències policials; cosa que actualment no s'està fent. «Les denúncies registrades aquí són pràcticament innexistents», manifestaven des del cos de la Policia Local de Palma. Aquesta mesura anirà acompanyada d'altres de caire informatiu, que el propietari del mòbil rebrà quan li arribi la factura, i on s'especificarà els procediments que ha de seguir per evitar que li robin la terminal. Entre aquestes recomanacions s'inclou la de ser discrets quan se fa servir el mòbil en llocs públics, entre altres.