algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
18°

Tres apotecaris han demanat trasllat en no aconseguir el negoci esperat

La Conselleria de Salut denega aquestes opcions perquè la farmàcia és un servei públic

És lícit que una apotecaria sigui deficitària, perquè aquesta casta d'establiment no es pot considerar un negoci sinó un servei social; i està protegit per una legislació que el diferencia de la resta de comerços. Almanco així ho explica el director general de Farmàcia al Govern balear, Joan Sastre, a les ordres d'una consellera "Aina Salom" que té com a primera professió l'apotecaria. Almanco en tres ocasions durant aquesta legislatura, la Conselleria ha hagut de denegar sol·licituds de trasllat d'una oficina de farmàcia entre dues poblacions: l'apotecari obtingué el permís d'obertura a un nucli despoblat per demanar, un cop reconegut com a titular, l'obertura d'un establiment a un veïnat més propici.

Salom nega, emperò, que existeixi una veritable picaresca en aquest sentit, i destaca que la legislació farmacèutica de les Illes Balears és poc intervencionista, a diferència del que passa a comunitats com Catalunya, on l'obertura d'una oficina implica un procés llarg i complicat, fixa horaris i restringeix el factor comercial de l'apotecari. El fet, emperò, és que bona part de les oficines situades a àrees turístiques es veuen sotmeses a una estacionalització de les seves vendes, depenent dels diferents mercats que es succeeixen al llarg de l'any.

Per Carles Ensenyat, titular d'una oficina a l'Arenal, «els horaris comercials haurien de ser més flexibles» segons la temporada, atès que a aquell indret devers «un 80 per cent dels comerços estan tancats durant l'hivern». Una estimació de davallada d'ingressos al llarg de la temporada baixa és del 30 per cent del volum assolit durant l'estiu. Pel seu veí, Bartomeu Oliver, les coses són ben diferents, atès que la llei permet, en efecte, acollirse a una reducció de l'horari a l'hivern. En tot cas, segons aquest llicenciat «la Platja de Palma no està estacionalitzada, com demostra el fet que cap oficina no ha demanat reducció».

El turisme de la tercera edat compensa el mercat; la por «és que aquest turisme vagi per abaix, si es compleix les amenaces dels hotelers per tancar» els edificis. Igualment, recorda que el turisme de l'Imserso ha reduït les estades, de manera que «ja vénen amb els seus medicaments i no n'han de comprar de nous». La davallada relativa és d'un 40 per cent. A Peguera, Joan Feliu nega tenir problemes amb els horaris; i coincideix amb Oliver que «és ver que no hi ha el mateix volum de vendes durant l'hivern, però els medicaments (de la tercera edat) són més rendibles», i la davallada es limita a un 10 per cent. Des de Portocristo, Joan Gomila afirma que els nivells mitjans «de cada vegada vénen més estrangers a viure-hi». Això no obstant, recorda que «on hi ha metges hi ha farmàcia... i les consultes són a Palma». En tot cas, la reducció del volum respecte de l'estiu no supera el 7%, mentre que altres comerços experimenten davallades de fins el 15%.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.