algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Aznar recorre la Llei de paritat balear davant el Constitucional

Té previst aprovar avui la impugnació de la igualtat de sexes a les llistes electorals

99844
El PP es va oposar al Parlament balear a l'aprovació de la Llei de paritat.

El Consell de Ministres té previst a la seva reunió d'avui aprovar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de paritat de les Balears, la normativa que obliga els partits polítics a incloure un 50 per cent de dones a les candidatures autonòmiques. El Consell de Ministres disposa d'informes jurídics que qüestionen la inconstitucionalitat d'un dels projectes estrella del gabinet de Francesc Antich.

Una vegada presentat el recurs, el Tribunal Constitucional té 5 mesos per pronunciar-se. Durant aquest temps l'Alt Tribunal decidirà si mantenen la suspensió o, al contrari, l'aixeca, tal com ja va ocórrer amb la Llei de consells o l'ecotaxa. En ambdós casos el Constitucional va permetre que les dues lleis poguessin entrar en vigor a Balears fins que es dictàs una sentència definitiva.

Tanmateix, fonts jurídiques consultades per aquest diari veuen més difícil que el Tribunal Constitucional pugui aixecar la suspensió de la llei de paritat abans de les pròximes eleccions autonòmiques. La decisió del Consell de Ministres era esperada pel Govern, que tenia constància oficial que el dia 3 d'octubre finalitzava el termini reglamentari per presentar un recurs d'inconstitucionalitat. Fins al moment el Govern central no havia comunicat al Govern balear la seva intenció de recórrer la Llei de paritat.

En qualsevol cas, l'Executiu balear ha defensat plenament la legalitat de la Llei de paritat i durant els diferents debats parlamentaris les forces del Pacte de Progrés han argumentat que una llei similar va ser aprovada a França amb informes favorables dels juristes. El PP va precisar sobre això que França va haver de modificar la seva Constitució per poder introduir la paritat. El PP balear, a través de la diputada Mabel Cabrer, ha denunciat des del primer dia que la Llei de paritat és inconstitucionalitat perquè no pot obligar-se cap partit que presenti una candidatura amb la meitat de la candidatura formada per dones. El PP considera que, amb aquesta llei, cap formació política podria, per exemple, presentar una llista formada en la seva totalitat per dones.

50 per cent
La llei de paritat obliga que, almenys el 50% de la candidatura estigui formada per dones. Si el primer lloc de la llista està ocupat per un home el segon lloc haurà de ser reservat a una dona i així successivament. A aquest sistema se'l coneix com «cremallera». Al marge de la suspensió o no de la llei de paritat qualsevol partit polític podrà aplicar aquest sistema. El PSOE ja anuncià que ho faria si l'esmentada llei no s'aprovàs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.