La concentració per Euskadi acaba amb insults dels espanyolistes

Un camisa blava provocà les 150 persones que reclamaren «la paraula al poble basc»

Un grup d'espanyolistes mostrà la bandera i féu botifarres als manifestants

TW
0

La concentració en favor de «la paraula del poble» basc que es va celebrar ahir vespre va acabar amb insults entre els manifestants i una colla d'espanyolistes que els hi féu front amb provocacions. L'acte, que reuní 150 persones, va començar sota una forta presència policíaca (al voltant de vint agents locals i estatals), però sense cap incident. Entre les pancartes es llegia «Respectau la paraula al poble», l'oficial, i una d'una dona que en basc s'oposava a la il·legalització de Batasuna. Igualment, abundaven les banderes basques, les estelades, les anarquistes i les balears. A mitja concentració, de sobte, quatre persones mostraren una bandera espanyola constitucional, als manifestants i un, amb una camisa blava, començà a fer botifarres cridant «assassins» als que se solidaritzaven amb Euskadi.

En aquest moment, la policia va haver d'acordonar els espanyolistes, per tal d'evitar els enfrontaments cos a cos. Part dels manifestants respongueren amb crits per la independència i dient «vosaltres feixistes sou els terroristes». La tensió coincidí amb la retirada de banderes de la façana de Cort. El públic aplaudí, quan es retirà l'espanyola. Aquesta tensió respon a la polèmica creada entorn del Comitè de Solidaritat Balears-Euskal Herria, que amb el suport del PSM-ENE, convocà l'acte. Tot i que Delegació del Govern tenia constància que els convocants «no han causat mai incidents», el cap del PP al País Basc, Jaime Mayor Oreja, acusà el PSIB, dissabte, de governar amb un partit, el PSM, que «dóna suport a Batasuna». Oreja es referia a l'adhesió dels nacionalistes a l'acte d'ahir, tot i que les organitzacions participants es manifestaren en contra d'ETA.

Entre els participants hi havia, el president del comitè, Nicolás Ibarra (qui afirmà que l'acte era «contra ETA i la posició de l'Estat»); destacats membres del PSM-ENE, com el seu coordinador, Miquel Àngel Maria; el seu regidor a Palma, Gabriel Barceló, el seu secretari d'organització, Joan Antoni Salas, i Joan Serra, cap de les seves joventuts, entre d'altres i Joan Lladó (cap d'ERC a Manacor). Igualment, a títol personal, s'hi sumaren altres protagonistes de la política balear com Manel Carmona (coordinador del Partit Comunista i membre de l'executiva d'EU) i Llorenç Pons, també d'EU, qui, a més, és Director General de Cooperació. Curiosament, no hi havia cap dirigent ni del PSIB ni d'Unió Mallorquina (UM) ni cap conseller del PSM-ENE. També, hi havia activistes dels moviments socials i independentistes.

Salas va reafirmar que ETA «s'equivoca» i que «qui ha matat ho ha de pagar». El dirigent del PSM-ENE digué que acudí a l'acte «en defensa dels valors democràtics» i acusà el PSIB i UM de no fer-ho «per motius electoralistes». En aquesta línia, es pronuncià Joan Lladó d'ERC. Carmona afegí que «la il·legalització de Batasuna, no és una solució».