algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10.08°
10°

Rato desatén la Comissió d'Energia i ajorna la decisió del gasoducte

L'òrgan consultiu reclama «la major rapidesa possible» per a la planificació balear

78148
Rodrigo Rato va confirmar que les Balears queden, de moment, fora.

El ministre d'Economia, Rodrigo Rato, va confirmar ahir a la Cambra alta, a preguntes del senador autonòmic Manuel Cámara, que el Govern central prendrà una decisió «en els pròxims mesos» sobre la planificació energètica de les Balears. Durant aquest temps indefinit, Madrid estudiarà quatre opcions: gasoducte entre la Península i Balears, plantes de regasificació a Mallorca i Eivissa, planta de regasificació a Mallorca i gasoducte fins a Eivissa, i interconnexió elèctrica (cable) entre la Península i les Balears. El ministre i vicepresident segon del Govern va anunciar que la planificació energètica estatal estarà tancada en les «pròximes setmanes» amb l'única excepció de les Balears, que queda, de moment, sense definició tècnica i econòmica sobre això.

La resposta de Rato coincideix amb l'acabament dels treballs de la Comissió Nacional de l'Energia, màxim òrgan consultiu de l'Estat en aquest sector, que ha presentat al Ministeri d'Economia una proposta, no vinculant, de planificació energètica estatal. En aquesta proposta, i referent a les Balears, la Comissió requereix que «els estudis tècnics i econòmics es facin amb la major rapidesa possible i, en qualsevol cas, és necessari garantir el ple accés d'aquest territori als mercats elèctrics i gasístics peninsulars».

Així, la Comissió Nacional de l'Energia destaca la necessitat que les Balears estiguin connectades a la xarxa gasística peninsular, ja que el cable només aporta electricitat, mentre que el gas natural, a més de ser gas, serveix per a la producció d'energia elèctrica. Això no obstant, Rato va indicar que «tots vàrem coincidir en la importància que el gas sigui una realitat a les Balears. El Govern comparteix la necessitat que les Illes tenguin accés al mercat del gas, i que ho tenguin de manera clara, eficient i rendible», però va afegir que «la interconnexió elèctrica està actualment també en estudi i s'han de veure les seves conseqüències i la seva viabilitat tècnica i econòmica», afirmà el ministre.

Quatre opcions
L'estudi de les quatre opcions energètiques, gasoducte entre la Península i Balears, plantes de regasificació a Mallorca i Eivissa, planta de regasificació a Mallorca i gasoducte fins a Eivissa, i interconnexió elèctrica, deixa l'Arxipèlag, provisionalment, fora de la planificació energètica estatal i contradiu la urgència que reclama la Comissió Nacional de l'Energia per garantir l'accés de les Illes als mercats elèctrics i gasístics de la Península. Així mateix, el ministre Rodrigo Rato es va referir a la carta que li ha enviat el president Antich i es comprometé a respondre-li, però avisà que serà «en la mateixa direcció».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.