cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.06°

L'economia balear puja un 1'1% fins juny i aguanta la caiguda del turisme

El Govern revisa a la baixa les dades de creixement, però manté que són bones

L'economia de les Balears es resisteix a entrar en números vermells, malgrat el desfavorable escenari en el qual se situa l'activitat en tot el món, i va tancar el primer semestre amb un creixement moderat del PIB (Producte Interior Brut), tan sols d'un 1'1 per cent, però creixement al cap i a la fi. El conseller d'Hisenda i Pressuposts del Govern, Joan Mesquida, va destacar aquesta circumstància en presentar ahir al Consolat de Mar l'informe de conjuntura del segon trimestre de l'any.

Des d'abril a juny del 2002, el Producte Interior Brut de les Balears va créixer un 0'9 per cent, davant l'1'3 per cent del primer trimestre, «per sobre de l'economia alemanya, de tota la zona euro, i només tres dècimes per sota de la mitjana estatal», va subratllar Mesquida. Tot això, tenint en compte el descens de turistes (un -8'9 per cent entre gener i juny), el de les estades en els hotels (6'7 pernoctacions diàries de mitjana) i els efectes de la gran competència d'altres destinacions de vacances reflectides en l'informe presentat pel responsable d'Economia.

D'aquesta manera, el Govern ha hagut de revisar, de nou, a la baixa el creixement del PIB per al 2002, que ara situa en l'1'7 per cent, davant el previst d'un 2'1 per cent. D'acord amb l'informe, tots els sectors mostren comportaments positius: «estabilitat» a la indústria amb un increment del valor de les exportacions d'un 34 per cent; «dinamisme» a la construcció amb augment dels habitatges de licitació oficial i «creixement moderat al sector» serveis amb augment en les vendes minoristes que de gener a juny va créixer un 4 per cent.

L'estada mitjana als hotels es redueix des de 1984, any en el qual la mitjana era de 14 dies, fins a 6'7 dies des de gener a juny d'aquest any. El conseller Mesquida va atribuir aquesta reducció als canvis d'hàbits en la manera de viatjar en què s'opta per períodes cada vegada més curts. La disminució en un 6'1 per cent de l'arribada de turistes el juliol de 2002 i d'un 8'1 per cent, entre gener i juliol d'aquest any «està en la línia del generalitzat descens a l'Estat espanyol i als països competidors del nostre entorn», va dir el conseller.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.