algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

La humitat retarda la maduració del raïm a pocs dies de la verema

El vi d'enguany tindrà menys graduació per la falta del sol d'agost

Unió de Pagesos ha demanat al conseller d'Agricultura, Mateu Morro, una reunió urgent per tractar els danys causats per les darreres pluges en diferents cultius de Mallorca, principalment la vinya, els cereals i els productes hortícoles. El secretari general de l'organització agrària, Pere Calafat, ha explicat que «la vinya ha patit plogudes persistents fora de temps a les quals no està acostumada i quan el raïm ja es troba molt avançat. No obstant això, a més del risc de malalties, les pluges i les temperatures moderades estan impedint o endarrerint la fase final de maduració devers 15 dies. Davant d'aquesta circumstància, no quedarà més remei que veremar abans que el raïm hagi aconseguit el punt idoni de maduració. Esperar més temps seria molt arriscat, perquè ens exposam que una bona part de la producció es podreixi».

Calafat lamenta que hagi plogut els passats dijous, dissabte i dilluns (ahir) perquè «és en aquesta època quan, amb el sol normal de l'agost, el raïm madura en poc temps. Amb plogudes i amb temperatures moderades, el procés de maduració s'endarrereix». Calafat, de llarga i coneguda trajectòria vitivinícola, recorda que la denominació d'origen de Binissalem permet regar les vinyes, però només fins al 15 de juliol, precisament per aconseguir una major qualitat: «A partir d'aquesta data no podem regar i resulta que el juliol i l'agost han estat molt més plujosos del que és normal. Era important que aquests dies, quan el raïm tanca la seva maduració, no caigués aigua, però veim que plou i que pot continuar plovent».

El secretari general d'Unió de Pagesos afirma que «10 dies seguits de sol podrien pal·liar la situació, però, de tota manera, la collita no serà tan bona com esperàvem i, amb unes maduracions baixes, els vins seran de menys graduació. Haurem d'estar molt pendents de la vinya i mirar-la amb lupa, i veremar quan sigui possible, tot d'una que el raïm sigui prou madur».

En l'escrit dirigit per Unió de Pagesos a Mateu Morro, aquesta organització agrària demana que la Conselleria mobilitzi els seus tècnics perquè assessorin els viticultors sobre com actuar davant de les circumstàncies actuals de la vinya, sobretot a l'hora de decidir possibles tractaments ràpids per evitar malalties i el moment adequat de veremar per la peculiaritat d'una maduració retardada. L'assessorament dels tècnics de la Conselleria hauria de tenir, segons Unió de Pagesos, la col·laboració de les dues denominacions d'origen: Binissalem i Pla-Llevant.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.