muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
20°

Cada any neixen uns 300 infants per reproducció assistida als hospitals de les Illes Balears

La inseminació artificial és el sistema més emprat

El primer infant-probeta mallorquí va néixer un dos d'agost de 1986. Des de llavors, cada any veuen la llum illenca tres centenars d'infants mitjançant tècniques de reproducció assistida, segons les dades de diverses entitats consultades. Estudis internacionals xifren en almanco un 10 per cent les situacions d'infertilitat en les parelles, davallant sovint la qualitat de vida i, en ocasions, acabant amb la unió.

Els fòrums virtuals de psiquiatria "com ara el de www.psiquiatria.com" recullen els veritables transtorns d'angúnia derivats de la insatisfacció per la infertilitat, especialment en el cas de les dones. En l'actualitat, emperò, les tècniques de reproducció assistida han evolucionat per esdevenir una pràctica habitual, minvant aquesta insatisfacció. Això no obstant, les perspectives d'èxit en tècniques extremes com la fecundació in vitro continuen molt baixes, entre un 20 i un 30 per cent.

Fins a set empreses privades i institucions disposen a les Illes de recursos de reproducció assistida, majoritàriament inseminació artificial i capacitació espermàtica (preparació d'un semen deficient perquè sigui fèrtil). Els principals hospitals públics que treballen en aquest camp són la Fundació Hospital de Manacor i el Verge del Toro, a Maó, tot i que també l'hospital privat benèfic de Creu Roja atén aquesta especialitat, en virtut del seu conveni de col·laboració amb el Servei Balear de la Salut.

Això no obstant, cap dels centres sostinguts amb fons públics disposa d'un banc de preembrons i practica la fecundació in vitro, especialitat que just ofereixen els centres privats. La tècnica més habitual és la inseminació artificial, recomanada quan la dona mostra problemes en el coll de l'úter o quan l'home mostra alteracions en la qualitat i el volum del semen. En aquest cas, l'ejaculació és «rentada» i centrifugada fins obtenir un producte adient que després serà acostat a l'òvul en l'aparell genital femení.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.