algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
15°

Sindicats de Policia denuncien manca de mitjans per al control de les màfies

A Balears predominen els grups de l'Europa de l'Est

Sindicats policíacs consultats per Diari de Balears denunciaren ahir que la manca de mitjans humans i materials dins el Cos Nacional de Policia (CNP) fa pràcticament impossible el control dels grups de delinqüència organitzada. «Arriben com a turistes i, com que no se'n fa cap seguiment, s'estableixen a les Balears i hi actuen amb total impunitat», indicaren. Segons les fonts del CNP, a les Illes predominen els grups mafiosos de l'antiga Europa de l'Est. «La major part provenen dels nombrosos cossos policíacs i militars ja dissolts d'aquests països i tenen gran experiència sobre les possibilitats d'establir-se i d'actuar».

La falta de control en qüestions d'estrangeria possibilita que els grups organitzats inverteixin en el sector immobiliari. «Tot això no succeeix de la nit al dia, i els efectes d'aquesta lenta però imparable introducció en el teixit econòmic els coneixerem d'aquí a pocs anys», auguraren. Les fonts policíaques consultades afegiren que dins la Prefectura de Policia són ben pocs els funcionaris "la majoria, caps" que tenen la clau per introduir-se en les bases de dades informàtiques internacionals. «Les autoritzacions són molt restrictives i el privilegi del seu ús procedeix directament de la Direcció General de la Policia».

Encara que el CNP té les competències exclusives en matèria d'estrangeria, només intervé a les ciutats, mentre que la resta de la Part Forana és àmbit de la Guàrdia Civil. «Generalment s'estableixen fora de Palma i coneixen perfectament el funcionament dels cossos de seguretat i la descoordinació que hi ha entre aquests. Llavors, si detenen algú a la Part Forana, sempre n'han de traslladar el cas a la Brigada d'Estrangeria del CNP i sempre es produeixen disfuncions», digueren les fonts.

Així mateix, els policies consultats indicaren que sovint els països d'origen dels delinqüents envien els seus agents, que romanen a les Balears i investiguen «per lliure» fins que aconsegueixen la informació que necessiten. «Després se'n tornen i ens envien un informes amplis i ens demanen que actuem, però sempre a partir d'una feina que no s'ha fet aquí». Els informants conclogueren que «posar fi a les màfies és una qüestió de voluntat política i ara es dóna més importància a la seguretat ciutadana i a la presència d'agents al carrer».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.