La XXXIV Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que es du a terme a Prada de Conflent (Catalunya Nord), dóna el sus avui amb una àmplia participació d'illencs en tots els àmbits: artístic, musical, científic, polític, històric i, sobretot, entre l'alumnat. La UCE es perllongarà fins dia 25. L'oferta didàctica d'enguany, dissenyada pel president de la UCE, Joandomènec Ros, abraça un gran nombre de temes que, en la seva gran majoria, tenen com a eix central el xoc entre cultures.
De fet, a més d'una ponència peculiar, com és Els catalans vists de lluny, n'hi haurà d'altres que tractaran el conflicte entre el dret de Castella i el dels Països Catalans; les conseqüències del turisme a l'economia balear; el debat sobre la festa de l'Estendard; la planificació lingüística i la integració sociocultural; la coexistència o convivència de les quatre cultures de la Mediterrània a l'Edat Mitjana; el xoc de civilitzacions; l'islam a l'Europa d'avui, l'11 de setembre.
Moltes d'aquestes ponències les faran professors illencs com el coordinador de la UCE, Joan Mir; els professors de la UIB Antoni Sastre, Gabriel Bibiloni, Rosa Calafat, Joan Alegret, Gabriel Ensenyat, Antoni Alomar i Antoni Quintana; els erudits Bernat Joan Marí, Felip Munar i Gonzalo López Nadal, i el conseller d'Educació del Govern balear, Damià Pons, i la presidenta del Consell Insular de Menorca, Joana Barceló. Tots ells compartiran palestra amb personalitats com el conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas; el cap del PSC, Pasqual Maragall; el d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el bisbe emèrit de Sant Sebastià, José María Setién. Aquest darrer tractarà, amb altres religiosos, del futur de l'Església catòlica, tot i que difícilment podrà abstenir-se de parlar de l'actualitat política a Euskal Herria, ja que un dels temes que es tocaran a Prada serà la il·legalització de partits a l'Estat espanyol.
D'altra banda, el toc musical illenc el posaran els grups Antònia Font i S'Albaida. Finalment, l'Arxipèlag hi serà un poc més present amb els paisatges de Formentera, que es contemplaran en l'emissió de la pel·lícula L'illa de l'holandès. Els espais musicals també inclouran actuacions de jazz, rock, música coral i de cantautor (amb, per exemple, Luis Eduardo Aute), danses, recitals de poemes, etcètera, i en ocasions aniran seguits o precedits de pel·lícules com l'èxit de La Fura dels Baus Faust 5.0. Ara bé, la primera actuació serà d'Els Mariners del Canigó, que oferiran avui una nit d'havaneres nord-catalanes.