Uns estranys sons pertorben des de fa mesos la tranquil·litat de les profunditats de les aigües de la costa nord de Mallorca, sense que, de moment, hagi estat possible oferir una explicació sobre el seu origen, que alguns atribueixen a prospeccions petrolíferes i altres a bases submarines d'ovnis. L'«alarma» ha saltat al Centre d'Investigacions i Activitats Subaquàtiques (CIAS) de Palma, on nombrosos socis han exposat la seva inquietud davant d'aquests estranys sons, sense comparació amb cap dels coneguts, que se senten al fons de les aigües del nord de l'Illa, entre la Dragonera i el cap de Formentor. Els qui ho han sentit asseguren que es tracta d'un so molt molest, audible a la superfície de la mar durant els dies de calma, i que la seva intensitat i força varien en funció de la profunditat.
Segons explicà ahir el tres vegades campió del món de pesca submarina en apnea Josep Amengual, «és un so molt agut, similar al d'una màquina llunyana, però que, per la intensitat del soroll, sembla que està només a uns pocs metres». El so, que sembla artificial, se sent tots els dies de la setmana i no és constant, sinó que, segons va assegurar un altre pescador, Toni Carbonell, «es repeteix amb una freqüència d'entre sis i set segons i és similar al renou que faria un tub metàl·lic gegantí que caigués en terra». Socis de CIAS comenten que només els peixos «castanyola» semblen percebre el soroll, ja que són els únics que trenquen l'homogeneïtat del banc, dispersant-se.
En opinió d'un altre dels socis del CIAS, Francisco Molina, «el soroll és com un cop sec, com si una ona trencàs contra un mur o una cavitat fent un renou sord». Per la seva part, els pescadors professionals en superfície no han detectat cap canvi pel que fa a quantitat de peix recollit en els darrers mesos, segons assegurà el director general de Pesca, Sebastià Covas, qui va precisar que el seu departament no té els mitjans tècnics ni científics per investigar» el cas. Amb tot, va assegurar que s'han posat en contacte amb altres organismes que sí els posseeixen perquè estudiïn la procedència d'aquests estranys sons, els quals, va insistir, només són sentits pels professionals de pesca submarina.
La hipòtesi més creïble i la més comentada entre els pescadors a pulmó lliure apunta la possible existència de prospeccions petrolíferes a les costes de Tarragona, sobretot perquè es tracta d'un soroll que segueix una freqüència concreta. Joan Miquel Batle, del Centre Oceanogràfic de Balears, digué que si és així els sons tambe se sentirien a les costes catalanes, la qual cosa no passa.