Més de 600 alumnes no troben plaça als centres seleccionats

La patronal educativa hi veu el «fracàs» del sistema d'escolarització

TW
0

Un 7'4 per cent dels 8.258 infants de tres anys que enguany entraran a l'educació gratuïta voluntària de les Illes Balears no ha trobat plaça en cap de les tres opcions que els pares poden sol·licitar. La Conselleria d'Educació admeté ahir oficiosament que la major part d'aquests 611 alumnes correspon a les zones escolars de Palma, però no precisà aquesta dada. De fet, la demanda és inferior a l'oferta de places educatives "n'hi ha 8.854 d'habilitades", però se centra en àrees urbanes ja saturades. La Direcció General d'Administració Educativa, responsable d'aquest procés anual d'escolarització, recordà que en cap cas un alumne no deixarà de trobar plaça educativa. Les oficines d'escolarització "als carrers Ruiz de Alda i Capità Salom en el cas de Palma; també a Inca, Manacor, Eivissa i Maó" començaren ahir a citar els progenitors per trobar la plaça requerida.

Per la major patronal d'ensenyament a les Balears, Educació i Gestió, les places que han quedat sense cobrir són una mostra clara «que el sistema d'escolarització creat pel Govern balear és un fracàs, i que no es pot ordenar l'accés als centres a cop de decret». Marc González, misser de la patronal religiosa que representa la majoria de centres concertats, explicà que el nombre d'alumnes que no han estat admesos per centres escollits com a primera opció ha duplicat el de l'any passat als col·legis privats i s'ha situat al voltant del miler de rebuigs. El responsable d'Administració Educativa, Jaume Gual, desmenteix aquestes dades, que atribueix a la doble filiació patronal d'alguns centres que, com el de Santa Mònica, estan inscrits tant a la majoritària Educació i Gestió com a la CECE, en què s'integren els centres privats sense concert.

Les crítiques d'Educació i Gestió al sistema seguit pel Govern balear han estat compartides per altres entitats ciutadanes que ja altres anys s'havien alineat amb la patronal, com la Federació d'Associacions de Mares i Pares de les Illes Balears (Faib) o Acció Familiar. Per contra, la majoritària Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPA) es mostra crítica amb les organitzacions abans esmentades i defensa el sistema de distribució de l'alumnat dissenyat per la Conselleria d'Educació. Per Jaume Gual, les crítiques de la patronal són injustes, perquè suposa negar-se a acceptar l'ordenació feta sobre un servei públic. Recordà que els col·legis privats purs no han trobat motius de conflicte fins ara amb la Conselleria.