algo de nubes
  • Màx: 14.99°
  • Mín: 7.61°
14°

L'exportació de patata comença amb un 20% menys de producció

Els preus es mantenen tot i el retard acumulat per arribar al mercat

La patata poblera sembla que aconseguirà mantenir la seva quota al mercat internacional, tot i el retard acumulat en la collita a causa del temporal de novembre. Aquesta és una de les conclusions inicials que es poden realitzar de la nova campanya per a l'exportació que tot just s'ha encetat, amb dues setmanes de retard. Tot i aquesta notícia positiva, el cert és que la producció inicial per exportar pot baixar fins a un 20% respecte del passat any. Aquest és el balanç inicial que en fa Joan Company, gerent de la cooperativa Esplet, quan només s'ha tret de la terra prop d'un 8% de la producció.

Company explica que «el mal temps ha retardat el creixement de la planta fins al punt que, esgotat el temps per iniciar la collita, la patata no s'ha acabat de desenvolupar i, per tant ha pesat manco». Ara es comencen a enviar cap a Anglaterra i als països nòrdics els primers camions carregats de patates, de la varietat Maris Pirs. Aquest tipus de patata, blanca, es caracteritza per la seva gran qualitat. Company explica que ha resultat molt difícil defensar l'espai assolit els darrers anys al mercat britànic, gràcies a l'avançament de les collites.

De fet enguany s'ha perdut la pràctica totalitat de la collita extraprimerenca i que suposava entre 800 i 1.000 tones. Per mantenir la quota s'han anat enviant, des de desembre, petites quantitats, emmagatzemades. Ara el mercat internacional es troba estabilitzat, la qual cosa afavorirà i molt que els preus es mantinguin. Per ara, l'Esplet ha fixat uns preus mitjans de 0'69 i 0'75 euros (115 i 125 pessetes) per quilo per a les varietats grogues i blanques. S'espera que aquests preus no pateixin grans canvis.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.