La Demarcació de Costes de les Balears traurà a exposició pública de manera imminent el projecte d'extracció d'arena del jaciment de cap Salines per a la regeneració de les platges de Muro i Can Picafort, la badia d'Alcúdia i Cala Millor, les més afectades pel temporal del novembre passat. En algun tram de Cala Millor, fins i tot ha aparegut el substrat rocós. El projecte ha reduït considerablement les previsions inicials. L'extracció baixa de 300.000 a 150.000 metres cúbics d'arena i la superfície aprofitada del jaciment, de 159 a 65 hectàrees, sempre deixant les extensions de Posidonia oceanica a una distància mínima de 200 metres.
La iniciativa, amb un pressupost d'entre 150 i 200 milions de pessetes, fou presentada ahir pel cap de la Demarcació de Costes, Fernando Garrido; el cap del Servei d'Obres i Projectes, Carlos Jover; i Mónica Pozuelo, enginyera del mateix departament. Garrido destacà la incidència mínima de l'actuació, ja que només s'extrauran 150.000 metres cúbics d'un jaciment amb una capacitat de 20 milions "un 0'75 per cent.
El projecte ha estat elaborat per tècnics de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) i de la Universitat de València. La Demarcació de Costes assegura que només s'extraurà la capa superior de l'àmbit delimitat de 65 hectàrees, limitant-se a un màxim de 30 centímetres, que corresponen a les ones que fa l'arena en el jaciment. Garrido va especificar que «una superfície d'arena amb ones ens indica una recuperació ràpida, tot el contrari d'una planícia».
La Demarcació ha observat una capacitat de recuperació natural en alguns trams de platges i cales, per la qual cosa no hi actuarà. Així, les platges de Muro, Can Picafort i Cala Millor seran les regenerades, abans de la temporada tiurística alta, si bé encara no estan concretats els terminis. Les pltages de Can Picafort i Muro perden cada any entre 5.000 i 10.000 metres cúbics d'arena que es desplacen al port d'Alcúdia.
De la seva banda, el GOB ha lamentat «la utilització perversa de l'Imedea per fer aquests estudis, ja que el Ministeri de Medi Ambient, del qual depèn Costes, no ha volgut entrar a diagnosticar les causes de la pèrdua d'arena, que s'han de relacionar amb la mala gestió de les platges».