muy nuboso
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
14°

Joan Tugores: «L'11-S ha canviat les regles del joc de la globalització»

El rector de la UB parlà ahir al Club Ultima Hora

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Tugores, va pronunciar ahir una conferència al Col·legi Sant Francesc de Palma, convidat pel Club Ultima Hora i dins dels actes de celebració del 50è aniversari del centre. «L'11 de setembre ha canviat les regles del joc de la globalització i, de moment, s'ha vist clar als ulls de tot el món que aquesta mundialització no és només un fenomen econòmic, sinó que té una dimensió política, social, cultural i militar notable». Aquesta va ser la premissa bàsica que va defensar ahir el mallorquí Joan Tugores, exalumne del Col·legi de Sant Francesc i actual rector de la Universitat de Barcelona, en la seva conferència sobre Globalització i crisi després de l'11 de setembre.

Quan s'acaben de complir sis mesos des de la jornada tràgica que va canviar el món, la conseqüència més immediata, «i potser la més important "va afirmar", és que s'ha evidenciat que la globalització a més d'econòmica, té unes dimensions política, social i de seguretat, entre d'altres, i que existeixen uns problemes de desigualtat a nivell internacional que són el brou de cultiu d'amenaces terroristes». I així, «ens trobam ara davant d'una realitat que ja es va donar a l'Europa occidental en la segona meitat del segle XIX i en el segle passat: el debat entre els límits que han d'imperar entre el poder polític i els mercats econòmics».

«En els anys 60 "va recordar", quan jo estudiava a Sant Francesc, el mercat rellevant era l'estatal, la moneda de referència la nacional i l'àmbit d'influència de les decisions socials i polítiques era el territori espanyol. Ja llavors es discutia, a escala nacional, el que ara, a començaments del segle XXI, s'està debatent a escala global després de la translació dels fenòmens econòmics a nivell mundial, si fa falta algun tipus de regulació dels mercats».

Ha reaparegut, per tant, «l'enfrontament entre els que defensen una actitud liberal, a l'encalç d'un estat mínim que en garanteixi tan sols l'ordre públic, i els partidaris d'una intervenció més activa de l'estat en l'economia». I és aquest «un debat que no podem ignorar», va subratllar Tugores. Els Estats Units, va dir, «defensen que la globalització econòmica ha d'anar acompanyada d'una intervenció política només en matèria de seguretat, d'ordre públic i de lluita contra el terrorisme».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.