algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
16°

Les Balears estan exposades a fenòmens meteorològics extrems

El canvi climàtic incideix en la radicalització de sequeres i temporals

Les Balears es troben exposades i són vulnerables a fenòmens meteorològics extrems, com les recents sequeres i els intensos temporals del passat novembre. Aquesta és una de les conclusions de la taula rodona que se celebrà ahir a la Conselleria de l'Interior amb motiu del Dia Meteorològic Mundial, que en realitat és avui dissabte.

Hi participaren el director general d'Interior, Antoni Torres; el director del Centre Meteorològic Territorial, Agustí Jansà; Emili Medina, de la Protecció Civil autonòmica; Rafael Rus, responsable de Protecció Civil de la Delegació del Govern central; Miquel Puig, delegat a les Balears del Consorci de Compensació d'Assegurances del Ministeri d'Hisenda; Miquel Grimalt, professor de Geografia Física de la UIB i especialista en Meteorologia i Geografia del Risc, i Antoni Riera, professor d'Economia Aplicada de la UIB i especialista en economia del medi ambient i del turisme.

Jansà destacà que el Dia Meteorològic Mundial es dedica enguany a la reducció de la vulnerabilitat davant els fenòmens extrems i indicà que «les Balears es mostren actualment especialment sensibles després de les darreres sequeres i temporals. A partir d'estudis interdisciplinars, el que cal fer és reduir la nostra vulnerabilitat si aquesta presenta nivells alts». El director del centre meteorològic afirmà que «fa uns anys a les Balears estàvem tranquils respecte de la meteorologia, llevat d'incidents puntuals. Ara la percepció ha canviat. Per exemple, en el cas de la darrera sequera, els efectes van més enllà de l'agricultura i es veuen perjudicats el turisme i el conjunt del paisatge, que precisament és el nostre atractiu més important. D'altra banda, el temporal del novembre passat ens demostrà que tenim un nivell de seguretat baix, que som molt vulnerables».

Emili Medina recordà les construccions ubicades en els llits del torrents, la qual cosa hauria de dur-nos a establir zones adients o no per a noves urbanitzacions. També afirmà que la inversió tecnològica en predicció i prevenció, malgrat semblar costosa, «és barata quan ens evita desgràcies». Rus apuntà que la vulnerabilitat depèn de les condicions de cada societat. Així, un fenomen extrem causa danys mínims a una societat desenvolupada i tragèdies a indrets més precaris. Destacà la necessitat d'esborrar la idea que «això no ens passarà a nosaltres, tal com s'intenta fer amb la sida o els accidents de trànsit». Finalment, Miquel Grimalt subratllà que «hem de determinar el llindar del risc si volem continuar creixent».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.