nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Antich defensa que l'ecotaxa tindrà un efecte «zero» sobre l'economia

«Les Balears poden créixer amb menys turistes i menys construcció»

El president del Govern, Francesc Antich, afirmà ahir que l'ecotaxa tindrà un efecte «zero» sobre l'economia i que la pitjor conseqüència del debat que s'ha suscitat sobre l'impost ha estat «l'excessiva i interessada dramatització». Antich realitzà aquestes manifestacions en el decurs d'una conferència pronunciada en el Cercle Financer de Balears a la Fundació La Caixa, sobre «Un nou model econòmic per a una nova societat».

El president de l'Executiu rebutjà les informacions «sense fonaments seriosos» que atribueixen a causes «estrictament domèstiques» i a l'ecotaxa la irrupció d'una crisi turística i una recessió, que només cerquen «la diana política de la mala gestió del Govern», amb una tesi «que no té cap ratificació cièntifica». El cap del Govern assenyalà que les Balears, «amb una economia occidental avançada i amb nivells de desenvolupament madurs», té la suficient solidesa per assumir taxes de creixement més moderats (al voltant del 2%), l'igual que la resta de països avançats, perquè «l'estructura econòmica és prou ferma i, a l'àmbit turístic descansa sobre uns nivells d'experiència que la diferencien dels països competidors».

Des d'aquest punt de vista, basat en la confiança envers l'economia illenca, Antich argumentà que «el Govern no ha improvisat» amb l'ecotaxa. «Esgota totes les possibilitats de diàleg per aconseguir que la seva implantació tengui les millors condicions possibles» i, amb aquest objectiu, «ha posat damunt la taula alternatives molt concretes, però demana a l'altra part compromisos, que no s'acaben de concretar». I insistí: «El Govern mantindrà aquesta oferta fins al darrer minut».

El titular de l'Executiu admeté que el mercat de reserves, «molt sensible als avatars internacionals», va endarrerit, però no descartà una recuperació i, «de fet, avui les perspectives són millors que a principis d'any». Per altra banda, segons Antich, el comportament del mercat laboral, amb una devallada del 5'2% de l'atur el febrer enfront de l'augment del 0'9% de mitja a tot l'Estat, fan concloure que «és possible créixer sense incrementar el nombre de visitants i amb una menor activitat de la construcció en relació als anys passats». El president Antich considerà que el conjunt de les dades «no permeten vaticinar, de manera categòrica, una crisi econòmica d'envergadura», sinó que «els falsos alarmismes s'esvaeixen davant d'una realitat, tossuda i impertinent, que els dinamita».

«Demonitzar el futur»  
Per Antich, «demonitzar l'ecotaxa és demonitzar el futur», ja que la finalitat de la seva recaptació és «conservar els espais naturals, rehabilitar el medi ambient, millorar les zones turístiques, recuperar el món rural i el patrimoni històric i artístic». Aquest tribut pretén, segons el president del Govern, frenar «l'expansió continuada, sense mecanismes de contenció, que pot dur a un fracàs important a mig termini, a un col·lapse territorial i ambiental i, en conseqüència econòmic». El cap de l'Executiu fixà la principal dificultat de l'economia illenca «en l'impacte ambiental que ha suposat, des de fa quatre dècades, el creixement descontrolat i les seves externalitats».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.