algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

El Govern Antich negocia amb els TO ajornar l'ecotaxa fins novembre

Mentrestant, Hisenda ja reparteix els impresos per a la declaració del nou impost

40112
El Govern vol que els turistes abonin l'ecotaxa quan paguin el paquet turístic als majoristes.

El Govern negociarà directament amb els touroperadors turístics l'ajornament de l'ecotaxa. De fet, l'Executiu autonòmic va iniciar ahir mateix els contactes amb els principals majoristes turístics per tancar un pacte que permeti ajornar l'aplicació de l'impost turístic, prevista per a l'1 de maig. El Govern desitja que els responsables dels principals touroperadors alemanys i britànics es desplacin a Palma per anunciar el seu compromís a incloure l'ecotaxa als paquets turístics. A més, l'Executiu també cerca el suport d'IFTO a qualsevol acord que s'aconsegueixi amb els majoristes.

La intenció del gabinet autonòmic és que l'acord pugui tancar-se abans de Setmana Santa, el que ha portat el conseller de Turisme, Celestí Alomar, a accelerar els contactes amb els majoristes des que dimecres es frustrà l'acord pràcticament tancat amb IFTO. «El Govern està obert a escoltar alternatives i compromisos per posposar l'entrada en vigor de l'ecotaxa», va admetre Antich. Fonts de l'Executiu varen confirmar ahir a aquest diari que els majoristes alemanys són els més reacis a assolir un acord per ajornar el cobrament de l'ecotaxa.

A més, els majoristes temen que qualsevol acord amb Balears donàs peu a altres comunitats autònomes a l'aprovació d'imposts similars davant la garantia que el tribut es pagàs amb els paquets turístics. Si s'optàs per aquesta solució, els hotelers haurien de recórrer al sistema de mòduls per pagar l'ecotaxa al Govern. Malgrat aquesta nova ronda de negociacions, el Govern comença a veure amb pessimisme que es produeixi un acord en les pròximes setmanes per evitar que l'ecotaxa entri en vigor l'1 de maig. Alguns membres de l'Executiu reconegueren ahir les grans dificultats per assolir un pacte amb els touroperadors que garanteixi la pau al sector turístic quan s'apliqui l'ecotaxa. El Govern també lamenta que els hotelers no col·laborin en les negociacions amb els majoristes, al marge de la seva decisió de recórrer davant dels tribunals la liquidació de l'impost.

En relació amb l'ecotaxa, el ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, va demanar ahir a Antich que «reflexioni» i que posi pau i entesa al sector turístic per posposar l'ecotaxa. «El mal que està fent el Govern amb aquesta actitud i amb aquesta falta d'entesa ja està perjudicant l'economia balear i, sobretot, ens perjudica a tots els ciutadans de les Illes», va declarar Matas.

D'altre costat, el secretari general d'IFTO, Alan Flook, va assenyalar ahir que la patronal internacional de touroperadors està preparant un document en espanyol «perquè el Govern balear vegi quin és la realitat jurídica de l'associació i sota quines condicions es podria arribar a firmar un acord amb l'Executiu», que sembla que no seria vinculant per a tots els turoperadors. Malgrat no descartar l'acord, IFTO destaca la seva complexitat, especialment després de conèixer l'actitud de la patronal de majoristes alemanys, que mostren moltes dificultats a la firma d'una document amb el Govern.

«Xantatge»
La patronal d'agències de viatge i touroperadores alemanys, DRV, afirma en un comunicat que «cap país membre de l'IFTO està a favor de la proposta d'acord de Balears. A part que hagués estat necessari parlar amb els membres, el tema decisiu és que el text hagués suposat el suport a l'ecotaxa. Aquest conveni seria insostenible, ja que els destins turístiques podrien fer xantatge a aportacions per a publicitat sota l'amenaça d'imposts».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.