nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Hisenda té enllestit el procés per cobrar l'ecotaxa el setembre

Tècnics juridicotributaris desenvolupen sessions informatives amb professionals i hotelers

La Conselleria d'Hisenda i Pressuposts ja té enllestit el procés per cobrar la primera liquidació de l'ecotaxa entre el l'1 i el 20 de setembre, després que el Decret aprovat el 22 de febrer establís l'aplicació del tribut des del proper 1 de maig. Tècnics del Departament Juridicotributari han començat a desenvolupar un calendari de sessions informatives amb els col·lectius professionals relacionats amb la gestió d'imposts, com ara assessors fiscals, economistes, advocats, com també associacions empresarials i hoteleres de zones turístiques. En aquestes sessions els participants, a més dels impresos de liquidació, reben informació sobre el sistema que la gestió de l'ecotaxa suposa per als titulars de l'explotació d'empreses turístiques d'allotjament, en la seva condició de substituts del contribuent (els turistes), d'acord amb la llei aprovada l'abril del 2001 i el decret que la desenvolupa.

Hisenda ha establert dos sistemes perquè l'hoteler cobri l'impost: d'estimació directa i objectiva. El primer afecta els establiments que tenguin menys de 5.000 places o que contractin com a màxim el 20% a través d'intermediaris. Amb l'estimació directa, les obligacions dels hotelers consisteixen a exigir i recaptar el tribut al contribuent, dur els llibres de registre i conservar els documents, a més d'omplir i presentar les declaracions tributàries davant l'Administració autonòmica. L'hoteler haurà d'exigir a l'inici de l'estada que el turista ompli i signi l'imprès de declaració, anomenat model 730.

L'empresari ha de verificar les dades que ha fet constar el visitant i els requisits, si es dóna el cas, de les exempcions que preveu l'impost (menors de 12 anys i programes socials). Una vegada pagat, ha d'expedir el justificant de pagament al contribuent. En el cas que el turista modifiqui els dies d'estada inicialment declarats, la legislació preveu que realitzi una declaració complementària o modificativa, que suposarà un nou pagament (si amplia els allotjaments) o, en cas contrari, la devolució de l'excés ingressat en la primera declaració. Tot aquest procés ha de constar en tres llibres de registre: un en el que figurin les declaracions rebudes, anul·lades i les exempcions; un altre amb els justificants de pagament emesos i anul·lats i, finalment, un tercer, que recollirà les declaracions complementàries i modificatives que generin dret a devolució.

El pagament de l'ecotaxa s'ha estructurat en tres liquidacions: la corresponent al primer quadrimestre, de gener a abril, s'ha de presentar entre l'1 i el 20 de maig; el segon, de maig a agost, es lliurarà entre l'1 i 20 de setembre i el tercer, (setembre a desembre), es pagarà entre l'1 i el 31 de gener de l'any següent. Aquesta darrera declaració ha d'anar acompanyada d'un resum anual en què han de constar les autoliquidacions realitzades durant l'exercici fiscal. L'obligació de presentar les declaracions tributàries persistirà fins i tot en el cas que no resultin quantitats a ingressar, supòsit en el qual caldrà presentar una declaració negativa.

Actuació inspectora per controlar el frau
Una vegada hagi finalitzat cada període de liquidacions (el primer serà a partir del 20 de setembre d'enguany) començarà l'activitat dels inspectors per verificar l'autenticitat de les dades aportades pels hotelers i controlar el frau, tal com succeeix amb altres figures tributàries. Els ingressos que s'obtenguin amb l'aplicació de l'ecotaxa se destinaran a la formació del Fons de Rehabilitació d'Espais Turístics i Naturals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.