algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

Herzl Inbar: «Jueus i palestins estam en guerra no declarada»

L'ambaixador israelià justifica respostes «dramàtiques» al «terrorisme palestí»

Herlz Inbar és l'ambaixador d'Israel a l'Estat espanyol. Convidat per l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel, va venir ahir a Palma per inaugurar una exposició fotogràfica i parlar sobre la situació actual d'Israel a la seu d'ARCA i Diari de Balears, va tenir oportunitat de dirigir-li unes preguntes sobre el conflicte d'Orient Pròxim.

"Quina és la situació a Israel i Palestina?
"Donaria per parlar hores. Ara fa quinze mesos de la darrera Intifada i ona de violència, que ha anat a més a causa dels atemptats terroristes i que ha passat per diversos cessaments del foc frustats. Ara s'intenta un altre cessament del foc, que és el que Israel vol.

"Com avalua la resolució de l'ONU en favor d'un Estat Palestí?
"Des del 1947 i 1948 Israel accepta un Estat Palestí, que ha estat rebutjat en diverses oportunitats, la darrera a Camp David, per l'Autoritat Palestina. Sota aquest punt de vista no és novetat, però sí que ho és en el sentit que fins ara l'ONU mai no ho havia expressat.

"Què us sembla la comparació entre el tracte rebut pels jueus a l'Alemanya Nazi i pels palestins a l'Israel actual?
"Els que fan la comparació es divideixen entre dos. Els qui tenen una ignorància supina del que fou l'Holocaust i l'altre, pitjor, és interès i alegosia d'atacar a qualsevol preu Israel. El terrorisme obliga qualsevol Estat a respondre-hi i això no té res a veure amb aquesta obscena comparació.

"Per respondre al terrorisme no basta amb l'acció policíaca, sense que calguin tancs i caces?
"No. (Silenci). Nacions Unides titlà aquest terrorisme de repugnant, i contra aquest no basta amb paraules. Cap país ha estat afectat per aquest fenomen de terroristes suïcides, i per tant les mesures de resposta són dràstiques.

"Reconeixeu la situació de guerra oberta i de violació dels Drets Humans?
"És difícil la definició. La idea romàntica de guerra en la qual es declarava la guerra en un document firmat ja ha passat a la història. El cert és que les víctimes són nombroses, centenars, i que les milícies palestines tenen armaments com mines, coets antitanc, davant la qual cosa no podem respondre just amb una acció policíaca, de tal manera que es pot parlar de guerra, de guerra de baixa intensitat. Cap guerra és simpàtica i menys la guerra que Israel no ha cercat.

"Pensau que la mediació de l'enviat dels EUA, Anthony Zinni, és l'oportunitat definitiva?
"Si volgués expressar el desig íntim m'agradaria dir que sí. Ara, dubt que Iasser Arafat hagi pres una decisió estratègica per obtenir fites en negociacions. Aquest és el problema d'Arafat, per una part negocia i de l'altra manté el terrorisme com a opció.

"Israel culpa Arafat del que passa?
"No es pot donar l'esquena a la violència. Fa un any i mig érem prop d'un acord que incloïa el retorn del 97% del territori palestí, un paquet d'ajudes insòlit en la Història, la divisió de Jerusalem, i davant aquesta negociació es muntà aquesta Intifada. Arafat preferí la falsa glòria de la violència a la trista tasca de la reconstrucció de Palestina.

"Considerau Arafat un terrorista?
"No vull entrar en aquesta definició. Arafat és un interlocutor vàlid avui en dia, al marge que en el passat no hi ha dubte que va estar al front d'actes terroristes.

"Quina opinió li mereix la proposta d'Aràbia Saudita?
"Qualsevol aproximació que parli de reconeixement mutu dels Estats jueu i palestí és positiva. Alhora hi ha països àrabs que encara no reconeixen Israel.

"Considerau que EUA ha canviat el seu paper d'aliat natural d'Israel?
"EUA no és un aliat natural nostre. En diverses etapes ha estat al costat del món àrab, és un mediador i no ha canviat la seva postura.

"Quin paper juga el Govern espanyol i la UE?
"La UE és el principal valedor dels Palestins i ha d'exigir a Arafat el compromís de desmantellar la infraestructura terrorista per poder arribar a un diàleg.

"Pensau que la UE està fermada de les mans amb el petroli?
"No vull entrar en detalls actuals, però històricament així ha estat.

"Israel a què pot renunciar a canvi de la pau, a part de Jerusalem?
"L'existència o no de terrorisme no es pot negociar. Israel està disposada a renunciar a coses, però l'Autoritat Palestina no ha transmès al seu poble que ells també hauran de renunciar. Sobre Jerusalem, una cosa és dividir-la i l'altra repartir la població.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.