nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 13°
21°

La planta de biodièsel produirà 6.000 tones anuals de combustible

Costarà per litre 6 cèntims d'euro menys que el gasoil convencional

La futura planta mallorquina de biodièsel produirà 6.000 tones anuals de combustible per a agricultors, ramaders, pescadors i el transport públic amb la reutilització d'olis de cuina usats i d'oleaginoses (soja, gira-sol, colza, etc.), així com greixos animals. El biodièsel ofereix les mateixes propietats que el gasoil convencional, però és menys contaminant i presenta l'avantatge de ser una energia renovable. A més, destacà el vicepresident del Govern, Pere Sampol, durant la presentació del projecte, que pot evitar, en part, problemes a les depuradores derivats del vessament d'olis de cuina usats a les clavegueres a través de les piques. El biodièsel no reutilitza olis minerals i de motor.

Pel que fa a les oleaginoses, no gaire freqüents a les Balears, es podria promoure el seu cultiu o importar-les. Per aconseguir la matèria primera, s'organitzarà un sistema de recollida selectiva que podia incloure la recollida a domicili. Després del procés de tractament a la planta, la distribució es durà a terme a través de la central de compra de carburants que properament posaran en marxa les cooperatives agrícoles i les confraries de pescadors amb l'impuls del Govern autonòmic. Aquestes cooperatives comptaran amb assortidors propis i amb repartiment a domicili entre els dipòsits dels beneficiaris. El preu del biodièsel no està sotmès a l'impost sobre carburants i, per aquest motiu, podria costar per litre uns 6 cèntims d'euro que el gasoil convencional. Aquesta reducció encara podria ser major si la producció va incrementant-se.

A més dels avantatges com a energia poc contaminant i renovable, Sampol destacà la iniciativa per l'ajuda que suposa als sectors agrícola i pesquer. El projecte està dirigit per Pere Fullana, de la consultora ambiental Randa Group. Hans Kürzl, director del programa europeu SESCO (Sistemes d'Energies Sostenibles per a Comunitats), en el qual s'inclou el projecte de la planta de biodièsel, destacà ahir a Palma, durant la presentació, que el seu país, Àustria, és pionera a Europa en l'ús d'energies renovables i subratllà que la iniciativa balear és la més ambiciosa entre les que financia la Unió Europea en aquest camp.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.