nubes dispersas
  • Màx: 17.52°
  • Mín: 8.69°
17°

Balears és la comunitat on més davallà l'atur el passat febrer

Respecte del gener, el nombre de persones sense feina s'ha reduït un 5'25%

40250
Pere Mascaró.

Balears va ser el febrer la comunitat autònoma de tot l'Estat on més va davallar l'atur. A més, ho va fer d'una manera notable, ja que a final de mes, en plena temporada baixa, hi havia a les Illes Balears un 5'25 per cent menys d'aturats que a 31 de gener. En total, aquest 5'25 per cent representa 1.747 aturats menys, amb la qual cosa hi ha 31.584 persones, és a dir el 9'5 per cent de la població activa, inscrites com a demandants de feina en el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (Soib). A més, la taxa d'atur de la comunitat (9'50 per cent), continua sent lleugerament inferior a la mitjana nacional (9'75 per cent).

Precisament, el director del Soib, Pere Mascaró, pel que fa a les dades de l'atur del passat mes de febrer, va indicar ahir que «continuant amb la tendència apuntada els mesos anteriors, el mes de febrer ha significat un augment de les persones ocupades afiliades a la Seguretat Social, (un creixement del 2'68% a Balears; al conjunt de l'Estat el creixement és només del 0'6%.); una important reducció del nombre de persones registrades com a aturades a les oficines del Soib, (que des de gener ha pres el testimoni de l'Inem a les Balears) i un creixement de les persones ocupades a les Illes en 9.189 (+ 2'68%)». Mascaró va explicar que «aquesta tendència positiva és encara més significativa si es té en compte que significa un comportament millor que el que va passar en els mesos de febrer dels darrers anys en els quals les reduccions no varen ser tan importants».

Pel que fa a l'atur, Mascaró va indicar també que «és necessari destacar que aquesta situació es produeix en un context de creixement de l'atur en el conjunt de l'Estat com ja passava en mesos anteriors». Per sectors econòmics, l'atur es va reduir en tots els sectors, excepció feta al d'agricultura (encara que en valors absoluts no és significatiu l'atur agrari). Així el sector serveis es redueix en un 6'01 per cent i a la construcció en un 2'04 per cent. Per illes, Mallorca encapçala la reducció de l'atur amb un 5'96 per cent. A Eivissa i Formentera la reducció de l'atur és d'un 3'77 per cert, mentre a Menorca la reducció és molt poc significativa. Segons el director del Soib, «aquest conjunt de dades tenen un major interès en la mesura que signifiquen una consolidació de tendència a major estabilitat laboral ja que es produeix amb un augment de la contractació indefinida i una reducció del nivell de temporalitat dels contractes, tot i sent aquest un factor de fons molt majoritari».

En relació amb el mes de febrer del 2001, l'atur a les Balears augmentà 2.348 (8'03 per cent). Així i tot, com assenyalava Mascaró en els tres anys anteriors l'atur registrat el febrer varià en les següents proporcions: el 1999, baixà un 5'16 per cent; el 2000, baixà un 4'05 per cent i en el 2001 davallà un 5'44 per cent. Per sexes, les dades sembla que vénen a descriure la realitat de la dona, en la setmana que es reivindica els seus drets. L'atur masculí se situà a finals del mes passat en 12.609 i disminuí sobre el mes anterior amb 709 (-5'32 per cent), mentre que el femení se xifrà en 18.975, per la qual cosa baixà en 1.038 (-5'19 per cent) sobre el gener. Així, al final del mes de febrer, la taxa d'atur masculí a les Balears era del 6'30 per cent i la femenina del 14'35 per cent.

1'7 milions d'aturats a l'Estat
L'atur registrat a l'Inem (que centralitza les dades de tot l'Estat) pujà el febrer 14.321 persones, un 0'87 per cent respecte al gener, amb la qual cosa el total de desocupats se situà en 1.666.049. El govern central atribueix la mala dada (respecte a anys anteriors) a la incertesa econòmica i a la conjuntura internacional. PSOE i IU acusaren l'executiu de «cec» i «cínic».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.