nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

El Govern farà grans inversions en medi ambient amb l'ecotaxa

Empresaris i touroperadors demanen al Consolat que no cobri el nou impost

40622
Pere Sampol destacà ahir les finalitats de l'ecotaxa.

El Govern balear anuncià ahir «grans inversions» en matèria mediambiental com a conseqüència de l'aixecament de la suspensió de l'ecotaxa, que es començarà a cobrar aproximadament d'aquí a un mes i mig. El Consell de Govern d'ahir es dedicà a la valoració de l'acte del Tribunal Constitucional. En acabar, el vicepresident Sampol, que actuava com a portaveu, anuncià «importants inversions en medi ambient, regeneració de zones hoteleres, patrimoni cultural i món rural», que tindran com a conseqüència la «potenciació d'un nou model turístic basat més en la qualitat que no pas en la quantitat». «A partir d'ara, digué Sampol, es posen en marxa els mecanismes participatius i la modalitat de pagament i la destinació de les inversions».

En aquest sentit, el vicepresident i conseller d'Economia llançà una invitació al diàleg al sector turístic perquè s'aculli al sistema de pagament per mòduls. Tot i que Sampol repetí que el Govern estava disposat a «modular» l'ecotaxa si les circumstàncies ho exigien, fou rotund quan afirmà que «no hi ha elements objectius» que permentin parlar de crisi i que, en conseqüència, l'Executiu iniciaria la recaptació de l'impost el mes de març, com s'avançà ahir. El vicepresident i líder institucional del PSM informà de la constitució d'un Observatori Permanent de l'Economia Balear, constituït per economistes de prestigi i representants de diversos sectors econòmics. Segons Sampol, les dades aportades de moment per l'esmentat observatori no preveuen una recessió econòmica a les Illes Balears durant el 2002.

El conseller d'Economia, Comerç i Indústria insistí en els arguments que l'Executiu autonòmic ha fet servir al llarg dels darrers temps. Reconegué que en el 2001 es produí una davallada d'un 1'5% en l'afluència de turistes respecte del 2000, quan se superaren les xifres de 1999, un any considerat excepcional. Per contra, remarcà el fet que el 2001 s'havia tancat amb un increment dels ingressos turístics, que se situaren al voltant dels 1'3 bilions de pessetes, segons informació de Sa Nostra. Sampol continua en la línia argumental oferida pel Govern i va recollir l'anàlisi segons la qual l'endarreriment en les reserves dels paquets turístics es deu a una tendència experimentada al llarg dels darrers anys.

Sampol recordà que la situació de la Gran Bretanya és «favorable» i que la previsió de creixement de l'economia alemanya supera la de l'any passat. Per tant, des del punt de vista de Sampol, no hi ha cap raó que indiqui l'aparició d'una crisi en l'horitzó de la indústria turística de les Illes Balears. El Govern balear confia a recaptar 10.000 milions de pessetes amb l'aplicació de l'ecotaxa. En aquests moments es troba a l'espera que el Consell Consultiu emeti el preceptiu informe sobre el reglament de l'ecoimpost i que l'acte del Tribunal Suprem es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat. Serà aleshores, el termini s'ha calculat en un mes i mig, quan es començarà a recaptar l'impost.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.