algo de nubes
  • Màx: 12.87°
  • Mín: 7.77°
12°

Ana Eva Guasch, Gregorio Palao i Miquel Valls coincidiren a l'institut

El Grup d'Homicidis del CNP està investigant aquesta coincidència

Què tenien en comú Ana Eva Guasch, Gregorio Palao Cespedosa i Miquel Àngel Valls Marquès? Els tres joves de Palma que varen desaparèixer entre el 1994 i el 2001 vivien pràcticament a la mateixa barriada, cursaven estudis al mateix institut i, cosa que més crida l'atenció, es coneixien entre ells i fins i tot en el cas de la filòloga i de Gregorio anaren a la mateixa classe. Un cúmul de coincidències que, com a mínim, sembla inquietant i que està sent investigat pel Grup de Homicidis. L'institut Joan Maria Thomàs, el centre docent on coincidiren els tres joves, està ubicat al final del carrer Pablo Iglesias, a prop de la plaça de Toros de Palma, i el fet que Ana Eva, Gregorio i Miquel Àngel en visquessin pels voltants va possibilitar que cursassin estudis en aquestes aules.

Ahir ens posàrem en contacte amb l'exdirector de l'institut en l'època dels tres al·lots. Tomeu Cañellas va assegurar que recordava «perfectament» Ana Eva i Gregorio, encara que no va poder aportar gaire dades sobre Miquel Àngel. L'exresponsable de l'institut va reconèixer que es tractava d'una coincidència tràgica, encara que no va voler donar-hi més importància ni relacionar els tres casos: «Cada un d'ells era molt diferent i no hi ha base per pensar res d'estrany. Sens dubte és una cosa que crida molt l'atenció, però no m'agradaria que s'arribàs a conclusions precipitades; és una coincidència i ja està», va opinar.

Bartomeu Cantarellas, l'actual cap d'estudis de l'institut palmesà, va reconèixer ahir que el tema havia estat investigat per l'actual directiva del Joan Maria Thomàs, però, com Cañellas, va assegurar que no hi havia indicis per relacionar les tres desaparicions, al marge del fet purament circumstancial que els tres eren estudiants del centre. Cantarellas va explicar que ell havia fet classe a Gregorio Palao i va insistir en el risc de fer elucubracions sobre les tres desaparicions: «En tots els centres ocorren desgràcies i aquí, sense anar més enfora, també va desaparèixer un altre alumne que feia submarinisme per cala Virgili i, mesos després, va aparèixer mort en aigües d'Itàlia».

Amb tot, i malgrat que els professors i els responsables docents han intentat no alarmar, la coincidència de les tres desaparicions no ha passat desapercebuda a aquest col·lectiu, que no troba una explicació coherent i admet que són massa incògnites, fins i tot per un grup tan ampli com el dels estudiants d'aquest institut. Gregorio Palao Cespedosa va desaparèixer el 22 de desembre de 1994, quan es dirigia al bar que els seus pares regentaven al carrer Lluís Martí. A les quatre del capvespre no es va presentar al seu lloc de feina, cosa que va disparar totes les alarmes.

Tenia llavors 20 anys, la mateixa edat que Ana Eva Guasch, la filòloga desapareguda actualment, i segons pareix hi va coincidir a classe de tercer de BUP. Gregorio era aficionat a jocs de rol i durant mesos la Policia el va cercar sense sort. A final de novembre de 1997 dos excursionistes que cercaven bolets al camí de Coanegra, a Santa Maria, trobaren el seu cadàver, en avançat estat de descomposició. El crani presentava un fort cop, que la Guàrdia Civil va atribuir a una de possible caiguda des de més de 30 metres. Tanmateix, el temps n'esborrà gairebé tots els indicis i la mort de Gregorio mai va quedar prou explicada. Miquel Àngel Valls Marquès va ser vist per darrera vegada al carrer Balmes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.