lluvia ligera
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°
10°

La Policia Local féu honors a l'Estendard

Els recuperats cavallers de Sant Jordi, estrelles d'una festa en la qual no participaren els militars

33802
Els cavallers de Sant Jordi tingueren un paper destacat a la festa. | P.B.

Puntualitat extrema i brillant organització. Aquestes serien dues expressions que podrien servir per definir perfectament el que va passar durant la celebració de la festa de l'Estendard, la festa civil més antiga d'Europa i que cada 31 de desembre commemora la presa de la ciutat de Palma per part de les hosts cristianes del rei Jaume I en l'acte que ens conforma com a poble. La primera celebració sense la presència de l'Exèrcit es va iniciar quan faltaven dos minuts per a les deu del matí quan, sota el so de les xeremies dels ministrils del Consell Insular, la guàrdia d'honor de la Policia Local de Palma va prendre el seu lloc a la vora de la banda de música. Vuit membres de la muntada amb l'uniforme de gala i quatre llancers a peu presidiren la formació, que dirigia el sergent Jaume Pla.

Després, i per primera vegada en 174 anys, arribaren els cavallers de Sant Jordi, negres la roba i els rossins, i amb camisa blanca de puresa, que varen tenir una participació ben significativa a la cerimònia. La corporació, mentrestant, sense la presència d'Esquerra Unida, que mai no participa en aquests actes, estava entregada a la clàssica degustació de xocolata i ensaïmades. Una vegada més el moment més esperat fou la sortida de l'Estendard de les quatre barres a mans de la corporació i de la cimera del rei Martí, que varen ser situats en el seu lloc d'honor. La banda tocava La Balanguera i la Policia retia honors a la història de la ciutat.

I així, en solemne processó, la Policia Muntada, els ministrils, els cossiers, els cavallets, els cavallers de Sant Jordi, la corporació i la banda de música es dirigiren a la Seu envaïts dels dolços murmuris de les xeremies, flabiols i tamborins nostrats. Com és ben lògic, a la tornada de missa i després de la lectura de la Colcada a càrrec de Miquelina Lladó, l'acte principal va ser a càrrec del president de la corporació local de Palma, el batle Fageda. En el seu tradicional discurs de Cap d'Any, el batle va repassar alguns dels principals projectes que ha desenvolupat fins ara el Consistori, destacant especialment l'avantprojecte de reforma de la façana marítima.

Segons Fageda, «el gran repte és aconseguir la màxima aquiescència possible per afrontar, decididament, el projecte que permetrà dissenyar la fisonomia urbanística de la nostra primera línia. L'exposició pública del pla ha de demostrar que els ciutadans tenen interès per la seva ciutat i que cada cop és major el desig de participar en les decisions que marcaran el futur de Palma. S'ha de suscitar un debat públic que qualific d'enriquidor, ja que tota proposta, tota al·legació, tota alternativa, tota valoració, és com a mínim el fruit d'un temps dedicat a meditar sobre Palma i una demostració d'estimació a la ciutat que constitueix la nostra llar».

Els cavallers de l'orde de Sant Jordi tornaren a ser presents a la festa de l'Estendard després de 174 anys de no ser-hi. I la veritat és que varen fer lluir els seus cavalls mallorquins i la indumentària amb la qual anaven abillats. Varen ser els més aplaudits quan tornaren a la plaça de Cort i tot fa pensar que l'any que ve repetiran, perquè enguany ha estat un èxit, una molt bona estrena per a aquesta colla. Així mateix s'ha de destacar que la corporació és de cada vegada més destra a l'hora d'instal·lar la quadribarrada del rei en Jaume al centre de la plaça de Cort.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.