muy nuboso
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
21°

Els okupes de can O'Neille ignoren l'ordre del jutge que els fa fora

Confien que l'amo «s'enrotlli» i que la gent es manifesti per ells

40912
Can O'Neille continua sent un símbol de la reivindicació del dret a l'habitatge.

Els okupes del palau de can O'Neille "carrer de les Caputxines, 9 de Palma" han passat per alt l'ordre del jutge d'Instrucció número sis de Palma, Miquel Florit, que els obligava a deixar l'edifici abans d'avui i confien que «l'amo s'enrotlli» i que «la gent es manifesti fent-nos costat». Devers una quinzena d'okupes entraren al principi del novembre passat a can O'Neille, propietat d'El Palacio Mallorquín S.L., una societat administrada pel promotor alemany Axell Dieter Ball i que feia comptes adequar l'espai per convertir-lo en hotel. L'amo interposà una denúncia contra els okupes per «coacció» i «usurpació» de la propietat, i la setmana passada, el jutge Miquel Florit va prendre declaració a vuit d'ells, i els instà a deixar l'immoble abans d'avui, perquè «en cas contrari incorrerien en un delicte de desobediènia civil».

Aquest cap de setmana, Diari de Balears, va poder contactar directament amb membres del col·lectiu, que asseguraren que «volem que es respecti la nostra vida i que no ens pressionin». Un dels membres consultats va afegir que «esper que l'amo s'enrotlli i que arribem a un acord per poder quedar aquí». Després, sobre la reivindicació social que suposa l'ocupació d'habitatges abandonats "can O'Neille hi estava des de fa més de quinze anys", el membre del col·lectiu va dir que «els joves, la gent, esper que també s''enrotllin' i es manifestin fent-nos costat».

S'ha de dir que, tot i que la prop d'una quinzena d'okupes que hi ha a can O'Neille "també conegut com can Oliver" estan cobrint les seves necessitats bàsiques, com tenir un lloc on viure, amb l'ocupació reivindiquen «el dret constitucional a un habitatge digne» i a l'ús social de la propietat privada abandonada, aquest darrer no reconegut a l'Estat espanyol. Precisament, el dia de l'ocupació recordaren que «a Palma hi ha 15.000 habitatges buits».

Ara bé, tot i que de moment el col·lectiu pareix no disposat a deixar can O'Neille, no és descartable que, a través d'un consens assembleari "ja que aquest col·lectiu no té ni dirigents ni portaveus", puguin prendre aquesta decisió abans que el jutge ordeni el seu desallotjament per la força, amb una intervenció dels cossos de seguretat de l'Estat. A Palma ja s'han produït desallotjaments d'aquest tipus, com al Kasal Llibertari "ara una benzineria del polígon de Llevant" defensat pel misser, Carlos Portalo, advocat també dels okupes de can O'Neille.

La demolició de l'edifici del carrer Botons es jutja avui
El desallotjament a través d'una demolició el desembre del 1999 de deu ocupants d'un immoble del número 10 del carrer de Botons (la Calatrava) serà sotmès a judici avui. El 1999 l'empresa propietària de l'immoble, Building Calatrava, va ordenar a uns picapedrers la demolició de l'edifici, tot i que era conscient que a l'interior hi havia 10 persones vivint. Segons declarà llavors Carlos Portalo, l'advocat dels ocupants, «una d'aquestes persones pagava un lloguer a l'antic amo, i les altres estaven en règim de subllogater perquè tenien un acord verbal d'habitar-hi amb l'anterior amo». El juliol del 2000, la jutgessa ordenà que es tornàs l'immoble als ocupants en el mateix estat, però l'amo va recórrer la sentència, que no era ferma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.