Els ramaders de porc negre mallorquí volen assolir noves quotes de mercat mitjançant la producció i comercialització de nous productes. Així ho varen posar de manifest durant el concurs morfològic que es va realitzar ahir matí a la plaça del Bestiar d'Inca i que havia quedat posposat des del Dijous Bo. A la vegada, es va aprofitar per celebrar també la fira del mul. La iniciativa comptà amb una gran presència de gent, ja que coincidia amb festiu i amb el mercat setmanal. Durant la jornada es varen muntar degustacions d'aquests nous productes amb els quals es vol ampliar la base comercial de l'espècie, fonamentada fins ara amb la tradicional porcella per rostir i la sobrassada.
A partir d'ara, els consumidors podran començar a trobar als comerços derivats com els botifarrons, el camaiot, el llom o el cap de llom, a més de botifarrons. D'aquesta manera, els ramaders volen generar una major demanda de derivats del porc com una oferta de qualitat. El conseller d'Agricultura, Mateu Morro, i el batle d'Inca, Pere Rotger, així com la resta d'autoritats foren els primers que pogueren tastar alguns d'aquests productes que ara s'intenten donar a conèixer als consumidors.
Pel que fa al concurs en si, es va caracteritzar per la gran qualitat dels exemplars presentats pels vuit ramaders participants que aportaren 30 corrals. Els premis varen estar molt repartits. Tomeu Torres de Lloret es va emportar tres distincions en les categories diferents. Miquel Grimalt de Felanitx i Francesc Pastor de Manacor obtingueren dos premis, mentre que Miquel Rigo en guanyà un.