La tempesta de vent i calabruix arruïna el 25 per cent de la collita

Ametles, garroves i figues varen ser els cultius més malmesos

TW
0

La forta tempesta de pluja, trons, llamps, calabruix i vent que caigué despús-ahir horabaixa sobre el municipi d'Algaida va inundar habitatges però també va deixar negades moltes hectàrees de foravila. El més de noranta litres per metre quadrat d'aigua que precipitaren sobre alguns indrets d'Algaida han arruïnat bona part dels camps d'ametllerar, figueral i cultius de garroves. En aquest sentit, més d'un 25 per cent de la collita d'ametles, garroves i figues s'ha perdut. El calabruix i el vent tomaren els fruits d'aquests arbres i ara, els pagesos afectats d'aquest poble del Pla els donen per perduts.

«És impossible tornar a recollir les ametles, garroves i figues que han caigut a terra perquè els camps estan negats. Ara, haurem d'estar amb les mans plegades fins que l'aigua embassada s'hagi esvaït», va explicar Gabriel Miralles, un agricultor d'Algaida que es dedica a la producció d'ametla. Ara, el pagès haurà d'assumir les pèrdues econòmiques de la forta tromba d'aigua que negà moltes finques, perquè «no dispòs de cap tipus d'assegurança contra calabruixades. No obstant això, la setmana que ve valorarem les pèrdues reals per sol·licitar ajudes a les institucions pertinents».

La producció de vinya a Algaida no va quedar tan malmesa com la resta de cultius. Andreu Oliver de Can Majoral, que es dedica al sector del vi, ha explicat que «el calabruix no ha picat el raïm, però sí que retardarà la verema. Haurem d'esperar tres dies a poder veremar perquè els camps estan negats». La tempesta de llamps va afectar sobretot la localitat de Pina, on la imatge escultòrica de Sant Damià es va trencar i el cap caigué des de dalt del campanar de l'església. Algunes cases del nucli urbà d'Algaida quedaren inundades i restaren fora subministrament elèctric durant tot el dia.

Els bombers i la Policia Municipal hagueren d'intervenir a la carretera vella de Manacor a Algaida, a l'alçada del restaurant Can Mateu, que restà tallada durant dues hores a causa de la inundació. Una altra de les conseqüències del mal temps fou la ràpida crescuda del nivell del torrent de s'Hort d'en Borràs. Un considerable nombre de veïns d'Algaida es desplaçaren fins a diferents indrets de fora vila per contemplar in situ la pujada del torrent, que feia molts d'anys que no registrava la imatge de despús-ahir.