Els televisors, els ordinadors, les fotocopiadores, el mòbils i, ara, les subestacions elèctriques, com la que dimarts va inaugurar Gesa a Palma, són elements que sempre creen polèmica pels dubtes sobre els efectes que causen a la salut. Pel que fa a les subestacions elèctriques, com la inaugurada per Gesa a la zona del carrer de Nuredduna, ja fa anys que se'n discuteix molt. D'una banda, hi ha diversos informes de metges d'institucions públiques i privades que asseguren que l'exposició al camp electromagnètic generat per aquestes instal·lacions poden causar càncer, sobretot entre els nins. Aquesta mateixa afirmació s'ha fet respecte dels mòbils, de les fotocopiadores i d'altres aparells o instal·lacions electromagnètiques.
Ara bé, d'altra banda, hi ha un informe recent del Ministeri de Sanitat, en possessió de Gesa, que descarta completament qualsevol risc per a la salut generat per l'exposició a la radiació d'aquests aparells i instal·lacions, incloent-hi les subestacions com la del carrer de Nuredduna, i afirma que els informes negatius «no tenen base científica». Els professors de medicina preventiva i salut pública de la Universitat de València Cortina Greus, Alfonso Sánchez, Cortés Vizcaíno i Corella Piquer asseguren en un informe que els camps electromagnètics (CEM) de molt baixa freqüència (entre 50 i 60 herzis) poden causar càncer.
Aquest tipus de CEM és inferior al que estan exposats ara els veïns de les subestacions que hi ha a Palma, ja que els de la Part Forana estan mancats de subestacions urbanes, és a dir, situades dins el nucli urbà de la localitat. Segons els docents de la Universitat de València, «el primer suggeriment relatiu a l'assoaciació entre CEM i càncer infantil va ser realitzada per Vertheim N. i Leeper E. el 1979». Igualment, els professors afirmen que aquest càncer infantil «ja es pot donar tan sols sota exposició als CEM dins la llar», tot i que «entre adults l'associació no és tan evident». «Així i tot, en alguns casos s'ha pogut associar la leucèmia i el càncer de testicles amb les flassades elèctriques», prossegueix l'informe. Els facultatius inclouen, en primer lloc, entre els expositors de CEM el medi laboral, les indústries elèctriques (com la que acaba d'inaugurar Gesa), i en segon lloc l'ús d'equips elèctrics, motors i màquines fotocopiadores.
Aquestes tesis estan ratificades per un informe desenvolupat pel prestigiós Institut Karolinska de Suècia (jurat del premi Nobel de Medicina) i la Junta Nacional del país escandinau, on els doctors Maria Feychting i Anders Ahbolm publicaren Els camps magnètics i el càncer en persones que viuen a prop de línies d'alta tensió sueques. El resultat va ser que, després d'examinar 436.503 persones exposades a aquests factors, l'Institut Nacional Suec de la Salut recomanà que «els nous fils elèctrics es facin i es disposin de manera que quedin tan lluny com sigui possible de ciutats, pobles i llogarets».
Versions oficials diferents
Que el Ministeri de Sanitat espanyol i una institució dependent del
Govern suec tenguin informes contraris sobre els riscs per a la
salut causats pels camps electromagnètics és, com a mínim,
cridaner. No voldríem dir que els escandinaus, en això de la
medicina i la investigació, siguin «éssers superiors» als llatins.
De fet, de vegades abusen d'aquesta imatge per donar credibilitat a
informes sense contingut. Ara, qualcú no té raó.