muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 9.71°
13°

La no-inclusió de l'ecotaxa en els pressuposts divideix el Govern

Mesquida té previst retirar els ingressos de l'impost en els pressuposts

La decisió de comptabilitzar o no en els pressuposts els ingressos de l'impost turístic "devers 11.000 milions de pessetes" està provocant un debat en el Govern a l'hora de redactar el pressupost de la Comunitat per a l'any que ve. El conseller d'Hisenda, Joan Mesquida, s'estima més no hipotecar el pressupost de la Comunitat amb la inclusió d'una partida pressupostària que té el risc de no cobrar-se mai. De fet, en aquests moments, l'impost turístic no es pot cobrar, atès que la llei de creació d'aquest tribut fou recorreguda pel Govern central davant del Constitucional. El Govern demanà, a més, la suspensió d'aquesta llei, de manera que, en principi, no es podrà aplicar fins que el Constitucional no s'hi pronunciï. Segons Mesqueida, si s'inclouen els doblers prevists amb la recaptació de l'impost es corre el perill que succeeixi després com amb l'impost ecològic, que ha creat un buit en la Comunitat de devers 12.000 milions de pessetes.

No obstant això, un sector del Govern, en el qual es troba EU-EV, considera que els 11.000 milions de recaptació de l'ecotaxa s'han d'incorporar al pressupost de la Comunitat. Asseguren que es tracta d'un finançament addicional de doblers que no s'ha de deixar de banda i consideren que la Comunitat exerciria la seva sobirania amb la inclusió dels doblers en els comptes que es presentaran. En defensa d'aquest argument assenyalen que, encara que en el moment de l'aprovació del pressupost es desconegui si la llei es podrà aplicar o no, és més que probable que entre els mesos de gener i febrer el Tribunal Constitucional decideixi si aixeca la suspensió cautelar. Els representants d'EU-EV diuen que, en el cas que la decisió del Constitucional fos favorable als interessos de les Balerars, l'impost es podria cobrar almenys durant deu mesos, cosa que suposaria uns ingressos suplementaris amb els quals escometre inversions turístiques i mediambientals.

La Conselleria d'Hisenda ja té molt avançada la redacció dels pressuposts per a l'any que ve, que per primera vegada es redactaran íntegrament en euros, cosa que farà que el debat sigui també íntegrament en euros. La Conselleria que dirigeix Joan Mesquida no ha tancat encara de manera definitiva la xifra global de pressupost, però calcula que superarà els 1.000 milions d'euros (166.000 milions de pessetes). L'increment respecte a l'exercici actual no es coneix amb exactitud, si bé enguany el Govern ha disposat de 158.000 milions de pessetes. L'augment d'enguany provindrà de la millora del nou model de finançament pactada amb el Govern, i que ha suposat un augment dels ingresssos de les Balears d'uns 11.000 milions de pessetes per any. No obstant això, enguany s'hauran de descomptar de la partida pressupostària aproximadament 3.500 milions de pessetes que el Govern ingressava amb l'impost ecològic.

D'aquesta manera, el Govern Antich es troba fermat pel recurs davant el Constitucional i la inclusió d'aquests doblers implica que els comptes no quadrin. El posicionament tècnic de la conselleria de Joan Mesquida és el més lògic en aquests moments, tot i que dins del mateix Govern hi ha partidaris d'incloure els doblers que es recaptarien amb l'ecotaxa. Aquesta es considera una fórmula adient en el cas que el Tribunal Constitucional acceptàs que es pogués recaptar mentre no es dicta una sentència definitiva. En tot cas, seria molt perillós si l'alt tribunal consideràs que no es pot aplicar. De tota manera, el Govern balear ha jugat molt fort a favor del nou impost, que ha mobilitzat en la seva contra la pràctica totalitat dels hotelers illencs, radicalment contraris a l'aplicació de l'ecoimpost.

El tercer pressupost  
El pressupost que està preparant la Conselleria d'Hisenda és el tercer de Joan Mesquida com a conseller. Aquest s'està trobant cada any amb particularitats que fan diferent el pressupost. El primer, poc després de les eleccions, l'obligà, segons les seves paraules, a presentar uns comptes continuistes. El d'enguany serà el primer pressupost inspirat íntegrament pel Pacte de Progrés, amb una clara aposta per temes socials, educatius i ambientals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.