El professor de la UIB especialista en Dret Administratiu, Avel·lí Blasco, ha estat el primer dels docents de les Illes a captar l'atenció dels participants a la Universitat Catalana d'Estiu. Blasco ha oferit durant dos dies seguits un curs centrat en «L'ordenació urbanística de les zones litorals» des de la perspectiva de les successives actuacions que les institucions balears i illenques han dut endavant per a la preservació natural i el manteniment sostenible de la primera línia costanera.
Com una de les conclusions, Blasco destacà la necessitat de superar «la mancança d'una accció més coordinada entre el Govern i Consell». Així mateix, el professor esmentà que «totes les moratòries realitzades han estat adients per al seu moment. Un fet que es demostra en què cada una de nova ha superat les anteriors». Aturant la polèmica suscitada recentment per les recents moratòries del Consell i el Govern, Avel·lí Blasco esmentà que «totes aquestes mesures urbanístiques fortes han acabant sent acceptades pel mercat sense massa problemes».
Blasco es referí a la moratòria del Consell a sòl urbà com a «molt dràstica però bona en el sentit que permetrà realitzar el pla territorial amb tranquil·litat». El professor de Dret Administratiu presentà la normativa específica que s'ha desenvolupat a les Illes per minvar la pressió urbanística i poblacional des de dues perspectives. Les actuacions específicament turístiques que s'han dut a terme des del primer decret Cladera el 1984 i fins a la Llei General de Turisme, a les actuacions pròpiament urbanístiques.
Segons digué, les primeres sempre han anat molt per davant de les segones, sent la legislació turística «capdavantera de tot l'Estat espanyol» en aquest sentit. Avel·lí Blasco destacà a Prada el nostre model balear com a exportable a moltes de les zones litorals de les comunitats banyades per la Mediterrània.