La 33a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) s'inaugurà ahir migdia amb un acte protocol·lari en què no mancaren les referències a la crisi que, des del juny passat, afecta la institució pel model d'universitat que es desitja. Miquel Porter, rector de la Universitat des del 1995 i president de la fundació des del juny passat en substitució del dimissionari Manuel Castellet, president de l'Institut d'Estudis Catalans, dirigí emocionat a les tres-centes persones reunides en l'obertura el seu darrer discurs com a rector. No va dubtar a reiterar-hi la necessitat de preservar una universitat d'estiu «oberta a tothom i en la qual es practica la llibertat d'ensenyament, d'aprendre i de viure».
Aquest és un dels eixos centrals del model que Porter defensa i que enguany, enmig de la polèmica, ha provocat la renúncia de quatre universitats a estar representades en la fundació: València, Ramon Llull, Rovira i Virgili i Politècnica de Catalunya. Porter va fer oficial la seva retirada «irrevocable» com a rector donant les gràcies a «tots els qui han entès l'esperit de Prada i als qui no l'han entès», i va afirmar que «una realitat de país no està feta només dels bons, sinó també dels dolents».
La Universitat d'Estiu s'obre enguany, segons Porter, «amb gran il·lusió i mirant des del present cap al futur». Un futur que, en el cas de l'UCE, requereix noves «persones adequades per les noves circumstàncies i situacions dels Països Catalans, que no són fàcils». Porter acabà la seva intervenció instant a conservar «l'esperit de resistència per caminar amb força cap a l'assegurada victòria final». Al final del seu parlament, Porter s'endugué una de les ovacions més sonores que es recorden a la Universitat d'Estiu.
A més de Porter, la inauguració va ser a càrrec del batle de Perpinyà, Joan Pau Alduy; el nou batle de Prada, Joan F. Denis; el conseller del Consell General dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Mariné, i el regidor de l'Ajuntament d'Eivissa Maurici Cuesta. Aquest darrer, en representació del Consistori eivissenc, pioner a les Balears en l'establiment de beques per a estudiants a Prada, posà en relleu la importància de l'UCE com a iniciativa clau per estrènyer els lligams entre les diferents comunitats dels Països Catalans.
La UCE comença amb força continuïtat
Amb unes xifres semblants a les de l'edició passada, al voltant de 1800 participants amb una mitjana d'edat de trenta anys tenen fins el dia 26 un atapeït programa de cursos, conferències, tallers i espectacles. Gairebé 300 professors i conferenciants passaran aquests dies per la capital del Conflent per impartir-hi les seves especialitats a alumnes arribats de tots els Països Catalans, a més d'estudiants de català hongaresos, txecs, bretons...