algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Les Balears lideren el creixement del consum familiar de tot l'Estat

L'increment és enguany del 4 per cent i és paral·lel a l'augment de la població

42062
Les famílies balears són cada pic més consumidores.

Les Balears registren enguany el major augment en el consum privat a l'Estat espanyol, segons un informe de Caixa de Catalunya amb les previsions per aquest exercici. Això és possible, segons el servei d'estudis de l'entitat, a l'increment de població i del nombre de llars i a la conjuntura econòmica de les Illes. El consum privat ve a ser la despesa per famílies, que a les nostres Illes l'entitat financera afirma que enguany creixerà un 4 per cent. Aquesta xifra està per damunt de la mitjana espanyola (que és del 2'9 per cent). Cal dir que les Balears aporten a l'Estat, segons l'estudi, una 0'1 part d'aquest increment estatal del 2'9 per cent. En altres paraules, el creixement del consum balear suposa el 3'3% de l'increment total estatal.

De fet, el consum privat previst per l'entitat a les Balears enguany arribarà a 1'336 bilions de pessetes. Aquesta xifra representa un increment de 53.600 milions de pessetes respecte l'any passat. A tot l'Estat, el consum enguany arribarà a 53'728 bilions de pessetes, quan l'any passat n'eren 52'2. Davant això, s'ha de dir que el consum balear representa el 2'5% del consum de tot l'Estat espanyol. No obstant això, s'ha d'assenyalar que l'augment del consum d'enguany és menor al creixement registrat l'any passat respecte del 1999, que va ser del 5'5 per cent.

Així i tot, segons l'informe de Caixa de Catalunya, el fet d'haver passat d'un increment del consum del 5'5% el 2000, a un 4% enguany, s'emmarca «dins un context de lleugera desaccelaració del creixement de la despesa de les famílies, en què només Múrcia i La Rioja registren increments superiors als del 2000». Igualment, l'entitat financera assenyala que «les Balears situaran la taxa de creixement de consum per sota de la seva mitjana dels darrers sis anys», cosa que succeeix a dotze de les desset comunitats autònomes de l'Estat.

Segons observa Caixa de Catalunya, «el mapa dibuixat per les previsions de Caixa de Catalunya per enguany del consum privat a l'Estat espanyol mostra unes zones de major creixement situades en les comunitats illenques i la part oriental i meridional de la Península (Països Catalans, Múrcia i Andalusia), mentre que les comunitats del nor-oest presenten creixements menors». Dit això, l'informe destaca «el creixement del 3'1 per cent en noves llars registrat a les Balears, molt per damunt de l'1'7 per cent de mitjana estatal, i amb un creixement acumulat entre el 1995 i el 2000 del 12'5%».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.