algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

La demanda elèctrica queda a les portes del màxim previst

El suau descens de temperatures abaixa el consum

La punta històrica de demanda elèctrica en el sistema Mallorca-Menorca fou superada divendres passat, per cinquè dia consecutiu, amb una potència de 776 megavats, a tan sols 10 megavats de la punta màxima prevista per Gesa per a aquest estiu, fixada en 786 megavats. Fonts de la companyia energètica indicaren ahir que «mai no s'havia acostat tant la punta de demanda a la màxima prevista, amb una diferència de tan sols un 1'3 per cent. Normalment, Gesa estableix una màxima prevista amb un ampli marge respecte de les demandes que realment es registren, però aquest estiu s'han retallat notablement les diferències».

Les mateixes fonts indicaren que «malgrat acostar-nos-hi molt, difícilment arribarem a la punta de demanda màxima prevista, perquè caldria complir dues condicions alhora: superar les altes temperatures dels darrers dies i superar també l'ocupació turística». Efectivament, després de cinc dies de superar consecutivament els rècords històrics de demanda elèctrica, el cap de setmana passat la situació «es normalitzà» gràcies a un suau descens de les temperatures, que contribuí igualment a un lleuger descens de demanda elèctrica.

La punta històrica de divendres passat es registrà, exactament, a les 21.27 hores. Tots els rècords anteriors també es produïren al voltant de les 21.30 hores, moment en què als aires condicionats en marxa per les altes temperatures s'uneix l'inici de funcionament dels enllumenats públics i privats. Els quatre dies anteriors foren batuts els següents rècords consecutius: 746, 764, 771 i 775 megavats. Per trobar la punta històrica anterior a totes aquestes, ens hem de remuntar al 25 d'agost de l'any passat, amb 738 megavats. Per trobar puntes inferiors als 700 megavats, ja hem d'anar al 1999.

Per atendre la demanda actual, la potència instal·lada a hores d'ara és de 1.015 megavats, 39 dels quals estan en fase d'instal·lació i corresponen a la tercera turbina de cicle combinat de la nova central elèctrica de Son Reus. Amb aquesta potència instal·lada, el marge de reserva respecte de la demanda és d'un 20 per cent. El sistema elèctric Eivissa-Formentera assolí també divendres passat la seva punta de potència demandada, amb 135 megavats, rècord registrat a les 21.41 hores. A les Pitiüses, la demanda baixà igualment durant el cap de setmana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.