El fiscal especial contra la sinistralitat laboral, Joan Carrau, té ordres expresses de la Fiscalia General de l'Estat «d'augmentar el zel» en la qualificació jurídica dels delictes contra la normativa laboral i per intensificar la persecució penal de les infraccions a la Llei de prevenció de riscs laborals.
El Codi Penal dedica tres articles, el 316, 317 i 318, als infractors d'aquesta normativa, que poden ser condemnats a penes que oscil·len entre sis mesos i tres anys de presó, a més d'una sanció econòmica.
El protocol de funcionament es basa en l'actuació de la Inspecció de Treball, que quan detecta infraccions greus de les mesures de seguretat, a més de la paralització de l'obra, comunica el fet a la Fiscalia perquè desplegui el seu dispositiu.
En cas d'accident, especialment quan es produeixen morts o ferits greus, el fiscal pot denunciar el cas davant els tribunals en apreciar l'existència de dos delictes: d'homicidi imprudent i contra la seguretat dels treballadors, és a dir, que la infracció també afecta la resta d'operaris malgrat que no hagin patit cap sinistre.
Carrau és conscient de la dificultat per assumir totes les infraccions a la legislació laboral que es poden donar a les Balears a causa del «descontrol» del sector de la construcció. «Endurir les actuacions pot ser eficaç, però no sempre resulta».