cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 19°
19°

El Tribunal Constitucional autoritza l'aplicació de la Llei de consells

Antich demana al PP que no usi les institucions per fer obstrucció a les autonomies

85424
Antich i Garcias afirmaren que el Tribunal ha donat la raó al Govern. | J.T.

El Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat de tots els seus membres aixecar la suspensió que pesava contra onze dels articles inclosos dins de la nova Llei de consells insulars. Aquests articles, que foren recorreguts pel Govern central feien referència al fet els membres del Consell Executiu de l'institució fossin assignats lliurement pel president del Consell Insular sense reunir la condició d'electes. També es qüestionava la legalitat de persones designades de forma lliure en altres organs dependents com ara departaments, direccions insulars o secretaries tècniques.

L'acta del Tribunal considera que «els consells insulars constitueixen una figura peculiar, participativa de la doble naturalesa d'institució autonòmica i de corporació local». En aquest sentit s'explica que «les divergències entre la legislació estatal i autonòmica no poden conduir a la suspensió de la norma autonòmica ja que això portaria sempre a la suspensió de les normes autonòmiques impugnades».El document diu que ha de prevaler la pressumpció de legitimitat de la Llei autonòmica. El president, Francesc Antich, manifestà ahir que «el Tribunal Constitucional ha donat la raó a les tesis del Govern balear i reconeix la plena aplicació d'una llei bàsica recollida en l'Estatut d'Autonomia.

Tot i això el president es va voler mostrar prudent tot esperant la publicació de la sentència definitiva. Per Antich l'acta feta pública suposa reforçar el caràcter peculiar dels consells als quals se'ls han de reconèixer un poder ampli per legislar. Antich afirma que el document judicial dóna una pressumpció de legitimitat institucional als Consells en la seva doble condició de figures autonòmicques i locals. Antich aprofità per demanar «al Govern central i al Partit Popular que deixi d'usar les institucions de forma partidista per fer obstrucció als organs autonòmics. En el procés d'involució autonòmica Aznar toparà amb el Tribunal Constitucional».

Munar es mostra més que satisfeta

«Aquest és un dia molt important. A partir d'ara Mallorca té la seva pròpia Constitució». Amb aquestes exultants i triomfalistes declaracions va encetar ahir la presidenta del Consell de Mallorca i d'UM, Maria Antònia Munar, la seva valoració respecte de l'acta del Tribunal Constitucional. Munar realitzà aquestes consideracions flanquejada pels membres de l'executiu del partit, Miquel Nadal i Bartomeu Vicens.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.