El director provincial de Trànsit, Javier Coromina, va admetre ahir que «l'augment del nombre d'immigrants a les Balears, a més de fer créixer el nombre d'extracomunitaris que intenta treure's el carnet de conduir, fa pujar el nombre de conductors que circulen sense o amb un que no està convalidat». A pesar d'aquesta relació entre l'augment del nombre dels immigrants extracomunitaris, dels quals segons estudis no oficials han arribat 22.500 en els darrers cinc anys només a Palma, Coromina va assegurar que «des del meu lloc mai no he donat ni don cap directriu perquè els agents actuïn concretament sobre un determinat col·lectiu», per la qual cosa no s'han comptabilitzat les infraccions que s'han posat als immigrants per conduir amb un document no vàlid, o sense ell.
Així i tot, Coromina va advertir que «aquesta pràctica se sanciona (amb multes de fins a 50.000 pessetes) per considerar-se atemptatòria a la seguretat dels usuaris de la via». El director provincial de Trànsit va reconèixer que la causa d'aquesta situació és que «aquest col·lectiu té dificultats per treure's el carnet, ja que pels que no en tenen no els resulta fàcil passar l'examen teòric, ni tan sols el de llenguatge senzill i els audiovisuals, i, llavors, es veuen forçats a conduir sense el carnet espanyol». Coromina explicà, pel que fa als que tenen el permís corresponent al del país d'origen, que «en molts de casos no els podem canviar perquè no tenim cap conveni de reciprocitat amb el seu país».
El director de Trànsit va advertir que un dels perills dels conductors sense permís, immigrants o no, «és que circulen, a més de sense cap instrucció, més tensos» i va assegurar que «abans teníem una experiència semblant a la que avui tenim amb els immigrants amb alguns gitanos no alfabetitzats, que varen reconèixer aquesta tensió i que s'alegraren de treure's el carnet, i fins i tot, un, amb el permís a la mà em va dir que li feia ganes que l'aturàs la Guàrdia Civil». Coromina va assegurar que «s'ha de cercar qualque fórmula per arribar a ells, ja feim feina amb les associacions, però és difícil perquè molts ni tan sols coneixen ni la llengua oficial del seu país, com l'àrab, i només parlen dialectes».