cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

L'endeutament del Govern en 12.000 milions desferma la crítica del PP

La devolució dels doblers de l'impost ecològic anul·lat és la causa del nou deute

El Govern balear ha encetat la tramitació parlamentària per emprendre un nou endeutament de 12.000 milions de pessetes per fer front a les indemnitzacions a pagar com a resultat de la nul·litat de l'impost ecològic (Isquiema), derivada de la sentència del Tribunal Constitucional. Aquest impost fou aprovat el 91 per l'Executiu presidit pel popular Gabriel Cañellas i gravava les instal·lacions que incidien en el medi ambient. El nou endeutament ha servit al Partit Popular per criticar amb duresa la gestió econòmica del Govern del Pacte de Progrés que ha estat qualificada com a caòtica.

La diputada conservadora Mabel Cabrer va manifestar el seu rebuig frontal a aquesta nova operació de deute considerant que «obeeix a una política irreflexiva del govern». Va indicar també que s'havien presentat esmenes parcials de supressió a la llei. El PP entén que s'han de tornar aquests doblers i reconeix que l'impost ecològic va ser fixat per un govern conservador. En cap cas emperò es reconeix com a culpable i recorda que va ser el govern central controlat pels socialistes el que impugnà l'acord.

Cabrer ha explicat que malgrat la sentència, el Govern del Pacte de Progrés, havia previst als pressuposts per enguany uns ingressos de 3.300 milions per l'impost que no es cobraran. Cabrer manté que «davant aquest problema el Govern ha optat per la solució més fàcil que es donar l'esquena al problema i recórrer a l'endeutament». Els populars plantegen al Govern mesures alternatives per evitar un endeutament tan elevat. Entre aquestes plantejen la reducció del desorbitat endeutament previst per a les empreses públiques i que enguany ascendeix ja fins als 18.000 milions. També insten el Govern a reduir l'elevada despesa corrent possant com a exemples les partides de 1.000 milions de publicitat o els 2.000 milions en estudis.

Per la seva banda, el conseller d'Hisenda, Joan Mesquida, va defensar públicament que «el Govern està carregat de raons per endeutar-se». Mesquida tirà en cara als populars la debilitat dels seus arguments demostrada per la retirada feta de l'esmena a la totalitat que havien presentat. El conseller recriminà al PP «la seva falta de memòria» i explicà que «els anteriors governs conservadors recorrien de forma sistemàtica a l'endeutament». Mesquida recordà que l'impost ecològic havia estat aprovat pel PP i destacà que «ara tractam de solventar el millor possible aquesta situació».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.