cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

L'Institut de la Dona cita el jutge degà i metges en cas de violació

La directora, Francesca Mas, vol que el signin els forenses i sigui d'aplicació vinculant

La directora de l'Institut Balear de la Dona, Francesca Mas, mantindrà una reunió el proper dilluns amb el jutge degà, Pere Barceló, i metges del Servei de Ginecologia de Son Dureta per tal d'elaborar un protocol vinculant per a les parts per a l'atenció de les dones violades. Ginecòlegs de Son Dureta denunciaren a Diari de Balears les disfuncions derivades de l'absència dels metges forenses quan són requerits pels especialistes de l'hospital públic davant els casos de violacions. El jutge degà manifestà que coneixia el problema i digué que s'havia de donar una solució, que passaria per la signatura d'un protocol que defineixi i delimiti les actuacions que han de desenvolupar totes les parts implicades en l'atenció de les dones agredides.

No obstant això, Pere Barceló puntualitzà que aquest acord ha de respectar els reglaments de cadascun dels professionals, en aquest cas dels forenses. Francesca Mas destacà la importància que els metges forenses puguin subscriure el protocol, i que aquest sigui vinculant. Actualment, cadascun d'aquests professionals depèn del seu jutge, que és el que decideix si, davant un cas d'agressió sexual, ha de desplaçar-se o no a Son Dureta per reconèixer la dona. L'objectiu d'aquest protocol és complimentar en una única actuació tots els aspectes mèdics, policíacs, judicials i socials per garantir la presentació de les denúncies, preveure la recollida de proves i mostres i protegir la víctima.

Els ginecòlegs de Son Dureta alertaren que podien invalidar-se proves judicials que inculparien l'agressor sense la presència d'aquests especialistes mèdics i judicials. A més, indicaren que el trasllat de les mostres biològiques entre l'hospital i els jutjats s'està realitzant mitjançant un sistema de missatgeria quan les proves han de ser custodiades per un operador judicial. La presència dels forenses és bàsica per evitar la duplicació del qüestionari i l'exploració a la dona violada. Però també és prioritària per recollir mostres com ara pèl, pell, ungles o altres restes biològics que poden haver quedat en el cos de la dona i que poden ser proves judicials.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.