La proliferació del fondeig d'embarcacions que es produeix durant els mesos d'estiu a la zona de cala Gat, terme municipal de Capdepera, ha provocat danys molt seriosos en les praderes de posidònia que creixen a l'entorn marí.
De fet, l'associació d'activitats subaquàtiques de caire científic Geomarín de Cala Rajada, l'associació Hotelera Cales de Capdepera i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) de la Universitat de les Illes Balears varen acordar fer un estudi per aconseguir la preservació de la posidònia, fet que és molt important per a la conservació de la badia de cala Gat.
Així doncs, Imedea s'encarregarà de dur a terme aquest estudi, que serà finançat per l'associació Hotelera. Per fer-lo es contractarà una empresa de bussejadors per realitzar els treballs subaquàtics amb la finalitat de cartografiar la zona i realitzar un mapa precís per després instal·lar un sistema de protecció que consisteix en la instal·lació de boies d'amarrament.
Cal esmentar que durant els mesos de gener i febrer de 1999 els components de Geomarín feren un primer treball que se centrava en la cartografia de cala Gat. Aquest mapa contempla les àrees rocoses i arenoses del fons i també la pradera de posidònia coneguda com alga.
La importància d'aquest estudi rau en l'observació de l'estat de salut de la planta, que juga un paper molt important en l'oxigenació del mar, a més de formar part d'un ecosistema interessant per al desenvolupament de milers d'espècies que troben refugi entre els grans matolls d'algues que hi ha al fons marí de la zona.