El total anual de recàrrega bruta d'aigua subterrània de les Balears és de 472 hectòmetres cúbics, distribuïts de la manera següent: infiltració directa de les precipitacions, 394 hectòmetres cúbics; retorns de reg, 25; infiltració en torrents, 24; infiltració d'aigües residuals depurades, 12; i pèrdues a les xarxes de distribució, 17.
Del total de 472 hectòmetres cúbics recarregats d'aigua subterrània, només un poc més de la meitat, 260 (un 55 per cent), es considera realment disponible, mentre que la resta (45 per cent) va a la mar i alimenta les fonts i les zones humides (172 hectòmetres cúbics, un 36 per cent del total) i altres 40 hectòmetres cúbics (8 per cent del total) no són aprofitables per motius econòmics o tecnològics.
Per tant, l'oferta total d'aigua dels recursos subterranis no arriba als 290 hectòmetres cúbics en els anys pluviomètricament normals. En un clima mediterrani com el nostre, el règim de precipitacions és molt variable i són freqüents els canvis de qualitat de les aigües subterrànies a causa de la infiltració marina. Aquestes variacions agreugen la impossibilitat de satisfer plenament la demanda, que arriba als 300 hectòmetres cúbics anuals sumant tots els usos: agrícola, subministrament urbà, industrial i camps de golf.