La vaca menorquina de nou anys que va donar positiu al test per detectar encefalopatia espongiforme va néixer a la finca S'Hort de Llucatx des Mercadal l'any 1991, segons confirmà el primer propietari d'aquesta vaca, Vicenç Garau. L'animal va ser venut fa cinc anys a la finca Santa Eulàlia de Dalt, quan els propietaris de Llucatx varen decidir desfer-se dels animals i tancar l'explotació juntament amb quinze animals més. Les mateixes fonts explicaren que la mare d'aquesta vaca és alemanya. La possible vaca boja va morir el 22 de gener de manera sobtada. Se sap també que aquesta vaca havia parit un vedell, possiblement el sisè que va parir durant la seva vida.
Tot fa pensar que l'animal ha desenvolupat la malaltia de les vaques boges per la ingestió de pinsos provinents de farines animals, una pràctica molt comuna abans de l'any 1994, en què es va prohibir el consum d'aquest tipus d'aliments. Això fa pensar que podrien ser nombroses les vaques menorquines contaminades per aquesta partida de pinsos càrnics. Tot i això, encara s'està pendent que el laboratori nacional de referència de Saragossa confirmi el positiu inicial que la vaca menorquina va donar a Algete (Madrid).
El que és cert és que els vedells mascles parits per aquesta vaca varen ser venuts en el mercat mallorquí i que és molt probable que hagin entrat en el mercat càrnic ja que tots els vedells mascles que pareixen les vaques menorquines són duits a Mallorca a les finques d'engreix que hi ha. Tot i això, el conseller Morro explicà que cap d'aquests animals no pot haver superat els trenta mesos d'edat.
L'antic propietari de la finca menorquina, Vicenç Garau, confirmà la procedència de la vaca, tot i que el conseller d'Agricultura Mateu Morro, explicà, ahir horabaixa, després de la segona reunió de la comissió per al control de les vaques boges, que «continuen les anàlisis per determinar la seva procedència». Garau tenia més de 106 animals que foren venuts a diferents propietaris d'explotacions ramaderes de l'Illa.